StoryEditor

Poznámka: Únava z moslimov

05.02.2006, 23:00
Opäť sú ich plné noviny. Opäť proti niečomu protestujú, pália vlajky a vyhrážajú sa smrťou každému, kto si myslí niečo iné ako oni. Keď pred pár dňami vyhrala palestínske voľby teroristická strana, istý mediálny analytik sa pohoršoval nad tým, ako povrchne a stereotypne na túto udalosť reagovali noviny vo východnej Európe, ktoré ukazovali mužov so zbraňami v ruke.

Opäť sú ich plné noviny. Opäť proti niečomu protestujú, pália vlajky a vyhrážajú sa smrťou každému, kto si myslí niečo iné ako oni. Keď pred pár dňami vyhrala palestínske voľby teroristická strana, istý mediálny analytik sa pohoršoval nad tým, ako povrchne a stereotypne na túto udalosť reagovali noviny vo východnej Európe, ktoré ukazovali mužov so zbraňami v ruke. Oázou pochopenia mali byť médiá v západnej Európe vidiace vo víťazstve teroristov šancu na ich kultiváciu. Príliš neukazovali, že oslavy ich víťazstva bohvieako kultivované neboli. Tie isté západné noviny len pár dní nato rozpútali aféru s karikatúrami, ktorá dnes zapĺňa médiá, takže opäť zo všetkých strán počúvame, že musíme rešpektovať inú kultúru, ale aj iná kultúra musí rešpektovať nás. A tak dookola.
Obávam sa, že keby na Zem spadol meteor veľkosti Mesiaca, stále by boli hlavnou témou moslimovia, nedotknutosť ich proroka, ich pocit frustrácie z toho, že pred ich krajinami nikto nepadá a od stredoveku toho svetu veľa nepriniesli. Z jednoduchého porovnania vyplýva, že moslimské krajiny nie sú najväčším problémom sveta. Sú to síce skoro samé rozvojové krajiny s nezvládnutou populačnou explóziou, úplne prehnitými a skorumpovanými režimami, kde sa o demokracii môže každému len snívať. Stále však existuje množstvo krajín s ešte horšími podmienkami na život, trápených hladomormi, epidémiou aidsu, so suchom či s občianskymi vojnami trvajúcimi už celé desaťročia. Moslimovia robia okolo všetkého krik a ich hnev je veľmi fotogenický, takže sa ľahko šíri v médiách. Chceli svetu vykričať svoju pravdu, stali sa však jej karikatúrou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:48