StoryEditor

Komentár HN: Kto z koho

11.07.2006, 00:00

V nedeľu na TA3 Robert Fico vyviedol z omylu tých, ktorí si mysleli, že pred sľubmi dostane prednosť zodpovednosť a ekonomická realita. Do pomykova tak asi dostal aj vlastného ministra financií Jána Počiatka, ktorý napríklad nechcel presadzovať osobitné zdanenie bánk a monopolov.
Robertovi Ficovi sa však zdaňovanie monopolov hodí. Zabije ním viacero múch jednou ranou. Zavrie ústa tým, ktorí tvrdia, že z predvolebných sľubov sa mu podarí splniť iba minimum. Môže (a už to aj urobil) vyhlásiť, že komu sa slovenská vláda nepáči, ten je pod vplyvom nielen Maďarov, ale aj nadnárodných koncernov, ktoré sa vyšších daní boja. V zahraničí tým naštval kopu ľudí, iný efekt asi očakáva doma. Veď kto na Slovensku by mal rád Maďarov a medzinárodné firmy, však? A tak sa Fico vo veľkom hrá na (zatiaľ) malého Mečiara.
To, že podobnými vyhláseniami sa medzi zabitými muchami ocitne aj medzinárodná akceptovateľnosť vlády, pravdepodobne nového premiéra netrápi. Netrápi ho ani to, že jeho minister financií je asi väčší odborník ako on sám. Bolo by to divné, ak by nebol. Aj Ivan Mikloš bol lepším ekonómom ako Mikuláš Dzurinda.
Je síce pravda, že politické priority určuje premiér a minister by ich mal realizovať, ak je však politickou prioritou ekonomická hlúposť, tak vzniká problém. Najskôr pre prvého a vzápätí aj toho druhého. Neskôr (ale nie oveľa) aj pre ostatných ľudí v danej krajine, pretože oni sú tí, ktorí si vyskúšajú na vlastnej koži to, čo pre nich "tí hore" vymyslia.
Napriek mnohým výhradám voči Ficovej vláde nemožno poprieť, že premiér pri viacerých nomináciách ľudí na ministerské posty pozitívne prekvapil. Ak im však nedá priestor a bude sám riadiť štát prostredníctvom siláckych vyjadrení v televíziách, krajšie zajtrajšky nás asi nečakajú. Pretože zatiaľ to vyzerá tak, že Robert Fico si stále nevšimol, že už je po voľbách. Čas bonmotov a radikálnych hesiel pominul, teraz treba robiť zodpovedné rozhodnutia. A to, čo premiér v nedeľu predviedol na TA3, má od zodpovednosti veľmi ďaleko.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 13:11