StoryEditor

Slovenské voľby v zrkadle českej tlače

15.06.2006, 00:00

Ohliadnuť sa za poslednými štyrmi rokmi Dzurindovej vlády, to je ako pozrieť sa do predvolebného programu českej ODS -- píše na tému slovenských parlamentných volieb denník Mladá fronta Dnes. Kým Dzurinda sa v kampani sústreďuje na to, ako dotiahnuť tú-ktorú reformu, Fico nad zmenami kreslí veľký kríž. Časť reforiem by totiž už jeho vládu neprežila a krajina by sa vydala sociálnejšou cestou. Padnúť by mala rovná daň -- jeho kabinet by zaviedol dve sadzby dane z pridanej hodnoty, zisky veľkých monopolov a bánk by zdanil vyššou sadzbou a daň z príjmu fyzických osôb by rástla úmerne k platu. Fica prišiel v kampani podporiť i predseda českej sociálnej demokracie Jiří Paroubek. Ostatne, práve vláda ČSSD sa stala Ficovou najsilnejšou zbraňou. Často opakuje, že Česi sú jasným dôkazom, že reformy možno robiť citlivo. Aj česká ODS počas predvolebnej kampane upozorňovala na Slovensko: ako na krajinu, ktorá sa z chvosta nových členských štátov Európskej únie zmenila na európskeho tigra, ktorému sa možno ako jednému prvých podarí zaviesť euro v roku 2009. Podľa Mladej fronty Dnes zostáva otázkou, koľko ľudí príde napokon k urnám -- navyše v sobotu má byť pekne, a tak sa môže stať, že niektorí ľudia dajú prednosť chatám.
Lidové noviny si v analýze všímajú to, akú rolu v predvolebnej kampani hrá otázka nezamestnanosti. Najnovšia slovenská automobilka Kia v Žiline už vyrobila prvé autá. Keď sa výroba rozbehne naplno, bude Slovensko vyrábať najviac áut na hlavu v celosvetovom porovnaní. Napriek tomu Slovensko zostáva krajinou s najväčšou dlhodobou nezamestnanosťou v celej únii. A to napriek tomu, že asi dvestotisíc Slovákov už pracuje v zahraničí, z toho väčšina v Českej republike. Denník tvrdí, že veľké rozdiely v nezamestnanosti nie sú len medzi "bielymi" a Rómami (kde sa miera nezamestnanosti často pohybuje medzi 95 -- 99 percentami), ale aj medzi jednotlivými krajmi. Kým v Bratislave a na Považí -- obľúbenom investormi -- zoženie prácu takmer ktokoľvek, v "dolinách hladu" na strednom a východnom Slovensku je situácia oveľa dramatickejšia. Aj opozičný ľavicový Smer Roberta Fica si uvedomuje, že tento problém bez zahraničných investorov krajina nezvládne. Pre podniky chce preto udržať devätnásťpercentnú (rovnú) daň. Ostatné strany napravo od Fica sľubujú firmám zníženie odvodov na zdravotné a sociálne poistenie -- ale to je tak aj všetko, čo na tému nezamestnanosti uvádzajú v programoch. Zdá sa však, že slovenskí voliči od nich ani viac nepožadujú.
Hospodářské noviny sa podrobnejšie venujú problematike rozvoja jednotlivých slovenských krajov a oblastí. Autor článku píše, že podľa sľubu terajšej vlády bude autostráda z Bratislavy do Košíc cez Žilinu hotová do roku 2010. Odborníci síce tento termín nepovažujú za reálny, ale budovanie infraštruktúry a oblastný rozvoj vôbec je jednou zo silných predvolebných tém. Regionálny rozvoj mala najprv v programe najmä SMK, ale neskôr si ho osvojila aj SDKÚ premiéra Mikuláša Dzurindu a podpredsedu vlády pre ekonomiku Ivana Mikloša. Obaja politici pochádzajú z východného Slovenska, kde však ich pravicová strana nemá príliš veľkú podporu. Navyše decentralizácia v rozhodovaní o oblastnom rozvoji napreduje len veľmi pomaly, peňažné toky určuje centrum a hlavne ministerstvo financií. Na to sa často sťažujú opoziční politici, pričom vznikajú rôzne miestne konflikty. Podľa denníka bude chvíľu trvať, kým sa prípadní noví ľudia vo vláde zorientujú v tejto problematike. "Z EÚ prídu desiatky miliárd eur, čo nie je málo", cituje denník ekonóma Martina Siráka, ktorý neočakáva zásadnú zmenu priorít ani v prípade, že bude vládnuť Smer.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:38