StoryEditor

Aj kľučkovanie vyžaduje dôslednosť

30.09.2005, 00:00

Každý záujemca o úspešné kľučkovanie medzi paragrafmi by mal spĺňať minimálne tri podmienky - dokonalý prehľad o príslušnej legislatíve, schopnosť čítať v nej medzi riadkami a maximálnu dôslednosť. Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja za SMK majú nesporne ambíciu vytrieskať z nie príliš dokonalých právnych noriem maximum. Zdá sa však, že majú smolu, pretože nespĺňajú viaceré podmienky na úspešné kľučkovanie medzi paragrafmi.
V nitrianskom regionálnom parlamente im patrí väčšina mandátov, avšak pri svojich praktikách, ktoré sú minimálne na hrane transparentnosti, robia jednu chybu za druhou. Potvrdzujú to aj udalosti uplynulých dní, týkajúce sa viacerých problematických uznesení a zmlúv. Predseda VÚC Milan Belica ich odmietol podpísať s tým, že sú pre kraj nevýhodné. Či sú tieto dokumenty v súlade so zákonom, nechal posúdiť prokuratúre. Nominant SMK Miklós Fehér sa rozhodol urobiť s kopiacim sa balíkom nepodpísaných uznesení a zmlúv krátky koniec. Z pozície podpredsedu VÚC ich proste parafoval. Opieral sa pritom o uznesenie z februára tohto roku, ktorým mu regionálni poslanci schválili kompetenciu v plnom rozsahu zastupovať predsedu v čase jeho neprítomnosti. Zabudol však na jednu podstatnú maličkosť. Ani zmienené februárové uznesenie totiž Belica nepodpísal a jeho vykonateľnosť bola pozastavená. Poslanci mali možnosť prelomiť županovo veto opätovným schválením Fehérových právomocí na zastupovanie. Boli však nedôslední a v zákonom určenej dvojmesačnej lehote to nestihli.
Dôsledky nedôslednosti pri kľučkovaní medzi paragrafmi poslanci za SMK tento týždeň pocítili aj v inej kauze. Týka sa maximálne netransparentného prenájmu zariadení sociálnych služieb, ktoré členovia zastupiteľstva prenajali neziskovým organizáciám -- na 30 rokov a za korunu ročne. V orgánoch neziskoviek pritom figurujú viacerí poslanci SMK a odídenci z niektorých slovenských strán.
Sporné uznesenie Belica opäť nepodpísal. Poslanci vedení "ušľachtilým" záujmom o sociálne služby si ho teda opätovne schválili. Zradila ich však stará známa nedôslednosť, pretože uznesenie neprijali v pôvodnom, ale mierne pozmenenom znení. Tým podľa názoru právnikov stratilo platnosť.
Platnosť však nestráca hrozba, ktorou sú pre kraj samotní poslanci SMK. Tí sú si už dnes istí, že v regionálnom parlamente budú sedieť ďalšie štyri roky, a teda budú mať dosť času na zdokonaľovanie sa v surfovaní medzi paragrafmi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 09:53