StoryEditor

Bohunická daň

03.01.2007, 23:00

A je to tu. Za naše členstvo v klube Európanov začíname platiť dane.
Podmienkou nášho prijatia do únie bolo odstavenie dvoch jadrových blokov v Jaslovských Bohuniciach. Nešlo o technickú nevyhnutnosť, ale politickú objednávku. V posledný deň roka, túto nedeľu, sa spolu s naším vôbec prvým jadrovým reaktorom odstavovali aj reaktory vo Veľkej Británii. Tie sa dožili štyroch krížikov. Naši ani nie "tridsiatnici" však len pred pár rokmi podstúpili nie práve najlacnejšiu generálku a aj nezávislí medzinárodní atómoví odborníci im dávali životnosť ešte na dlhé roky.
Operátori našej elektrizačnej sústavy upokojujú - na odstávku sme sa zodpovedne pripravili. Pre výpadky výroby teda nebudú hroziť black-outy a temné mestá bez elektrického prúdu, ako sa už stalo aj v iných, vyspelých krajinách.
Problémom však je, že Slovensko sa týmto rozhodnutím zbavilo svojej energetickej slobody. V posledných rokoch sme boli zvyknutí, že aj keď elektrina bola pre naše slovenské peňaženky drahá, bol jej vždy dostatok a bolo aj dosť na vývoz. Teraz sa situácia zmení. Dnes ledva vieme vyrobiť to, čo doma spotrebujeme. O dva roky, keď odstavíme druhý z dvoch blokov, budeme odkázaní na dovoz elektriny zo zahraničia.
Ani študentovi na strednej obchodnej škole netreba vysvetľovať, že spoliehanie sa na dovozy pre hospodárstvo takej dôležitej komodity, akou je elektrina, nie je ekonomicky výhodné. Horší je však ďalší fakt. V celej Európe dosluhujú staré výrobné kapacity a prírastok nových akosi mešká. A tak sa môže stať, že na stále rastúci dopyt jednoducho nebude dostatočná odpoveď - nedá sa predať to, čo neexistuje.
Nedá sa spochybňovať výhodnosť členstva našej malej krajiny s malým trhom vo veľkom eurospoločenstve. Je ťažké dnes spätne poúčať politikov, čo a kedy mali v prístupových rokovaniach dohodnúť lepšie. Pravdou však je, že za naše členstvo v únii dnes začíname platiť dane a najbližšie roky ukážu, či neboli priveľké a či na ne máme.

Martin Kóňa, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 12:14