StoryEditor

Slovenský prvok v českej kampani

26.04.2006, 00:00

Už je to raz tak. Podľa výsledkov istej britskej agentúry patrí Čechom a Slovákom neradostný primát v počte krádeží v obchodoch -- v tejto kategórii sú oba štáty na prvom mieste v Európskej únii s bratsky rovnakým koeficientom 1,40. Okrem toho oba národy spája i spoločná federálna história, všeobecná láska k hokeju a celkom aktuálne aj parlamentné voľby prakticky v jednom termíne -- v Českej republike začiatkom júna, v Slovenskej republike v polovici júna. Ba ak všetko dobre pôjde, v prvých májových dňoch uvidíme aj niečo v posledných rokoch celkom nevídané: takzvaný československý duel, spoločnú televíznu diskusiu štyroch politických matadorov, za akých možno považovať predsedov štyroch parlamentných strán -- po dvoch za každú republiku -- ktoré medzi sebou zvedú vo voľbách hlavný voličský súboj. Za ČR by si v nej symbolické boxerské rukavice navliekli premiér Jiří Paroubek (ČSSD) a predseda opozičnej ODS Mirek Topolánek, kým za SR by do ringu vkročili premiér Mikuláš Dzurinda (SDKÚ) a predseda Smeru-SD Róbert Fico. Pravda, kto by sa s kým spojil, by sa len ukázalo.
Je to zábava, túžba po oživení starých čias, alebo panské huncútstvo politikov, ktorí už nevedia, čo si vymyslieť, len aby prilákali pozornosť verejnosti? Ani jedno, ani druhé, ani tretie. Skôr racionálna potreba využiť každú príležitosť na zvýšenie vlastných preferencií. Pokiaľ ide o ČR, deliaca čiara je jasná. Opozičná ODS vychvaľuje slovenské reformy a na pomoc si prizýva najmä premiéra Dzurindu, ktorý zase prichádza často a rád. Naposledy vystúpil v sobotu na konferencii v Olomouci. Za aplauzu prítomných vyzdvihol, čo podľa neho spája slovenskú a českú pravicu -- odvaha na reformy v zdravotníctve, dôchodkovom systéme, vo vzdelávaní a verejnej správe, ako aj vraj snaha poslúžiť svojim národom. Podľa Topolánka sa Slovensko stalo z toho hľadiska vzorom.
Na rozdiel od toho česká sociálna demokracia tvrdí, že Česká republika dosahuje lepšie výsledky hoci aj bez reforiem. Za svedka si volá Fica, ktorý reformy kritizuje. Keď účastníci spomínanej olomouckej konferencie prijali vyhlásenie v spomínanom duchu, Paroubek dokument neváhal nazvať politicky hlúpym a stupídnym.
Po takýchto slovách je hádam len prirodzené, ak ČSSD chystá na záver kampane akýsi "koncert uzmierenia". Už teraz naň srdečne pozýva prívržencov všetkých strán. Tí by sa mali pri pesničkách zbratať a na štyri roky zabudnúť, koho volili. Do taktu zahrá -- slovenská skupina Elán.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:32