StoryEditor

Poznámka: Erotické stánky

13.02.2006, 23:00
Filmy s hviezdičkou. Tieto tri slová mnohým ľuďom počas socializmu stačili, aby zostali vzrušení na pol dňa. Objavovali sa maximálne raz za týždeň, aj keď tej erotiky v nich veľa nebolo.

Filmy s hviezdičkou. Tieto tri slová mnohým ľuďom počas socializmu stačili na to, aby zostali vzrušení na pol dňa. Objavovali sa maximálne raz za týždeň, aj keď tej erotiky v nich veľa nebolo. S hviezdičkou bola označená napríklad aj Jakubiskova Tisícročná včela a podobné filmy, nad akými sa dnes už sotva niekto vzrušuje. Naša spoločnosť vtedy bola evidentne oveľa citlivejšia aj na odhalené rameno, ľudia si nahotu vážili.
Rozhodnutie českého Ústavného súdu z minulého týždňa dobre ilustruje, ako sa všetko za pätnásť rokov zmenilo. Podľa neho môžu mestá a obce zakázať predaj porna a erotiky v novinových stánkoch. Ich tvrdenie, že zákaz obmedzuje ich právo slobodne podnikať, už viac neobstojí. Zákon im to od minulého týždňa umožňuje, ale magistráty a obecné úrady sa asi vďaka tomu nevrhnú na boj proti nahote. Už si na ňu skoro všetci zvykli a nebyť jedného sporu, ktorý sa dostal až na Ústavný súd, asi by sa tým nikto ani nezaoberal.
Väčšinou sa liberálnejší prístup k sexu stáva predmetom generačného boja, pri stánkovom predaji erotiky to však neplatí. Ten majú pevne v rukách posedávajúci dôchodcovia a dôchodkyne. Ak sa ich spýtate, či im neprekáža, že sedia obklopení nahými ženami, väčšinou sa iba zasmejú a odpovedia, že už si na to dávno zvykli a veľmi dobre sa to predáva. Aj preto dávajú erotické časopisy do výkladu a literárne mesačníky držia pod pultom. Reakcie staršej generácie sú dobrým barometrom toho, čo spoločnosť ešte vníma ako neprípustné. Predaj týchto časopisov je evidentne umelý problém. Napriek tomu sa ho u nás môže časom chytiť naša jediná "mravná" politická strana. Azda preto zasa nepadne vláda...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:23