StoryEditor

Komentár HN: Keď sú tí menší proti

18.05.2006, 00:00
Stačí vyvodiť osobnú zodpovednosť a všetko je vyriešené. Pokiaľ vyšlo priamo z úst odborárskeho predáka Ivana Saktora na prvomájovom stretnutí, že odborári vo voľbách podporia stranu, ktorá má s nimi podobné názory (v tomto prípade Smer -- sociálna demokracia), pri rečniacom to aj zostane.

Stačí vyvodiť osobnú zodpovednosť a všetko je vyriešené. Pokiaľ vyšlo priamo z úst odborárskeho predáka Ivana Saktora na prvomájovom stretnutí, že odborári vo voľbách podporia stranu, ktorá má s nimi podobné názory (v tomto prípade Smer - sociálna demokracia), pri rečniacom to aj zostane. Veď Saktor za to zasa dostal oficiálny prísľub podpory strany kandidovať za primátora Banskej Bystrice - prečo by si na revanš nestál za svojimi vyjadreniami? Predsedovia výrobných aj nevýrobných zväzov sa tak od slov svojho prezidenta oslobodili. Zmluvy, dohody aj spolupráce si môžu uzatvárať, s kým sa im len zachce. Alebo sa nemusia spolčiť vôbec s nikým. Navonok úplne jednoduché, no v pozadí sa toho skrýva oveľa viac.
Po prvé, nie je isté, koľkým predsedom z 35 odborových zväzov prebratie zodpovednosti ich prezidentom na vlastné plecia prinieslo zadosťučinenie. Nevie sa totiž, koľkí boli za a koľkí proti. Tých, čo otvorene kritizovali Saktorove kroky, pochádzajúcich prevažne zo zväzov z nevýrobnej sféry, je čo do počtu menej. V predstavenstve, ktoré včera mohlo uvažovať tiež o jeho odvolaní, sa im tým pádom ušlo aj menšie zastúpenie. Ak sa pozrieme na pomer k výrobným zväzom, je to 6:10. Akú šancu mali uznesenie prehlasovať? Nikto pritom nechce spochybňovať, akým spôsobom odborári prijímajú rozhodnutia vo svojich orgánoch. Je to, samozrejme, ich vec. No na hlasovanie bolo vyhlásené embargo. Nevie sa, akú väčšinu uznesenie potrebovalo, ani koľkí boli za, ani či vôbec niekto bol proti. Saktor hovorí - sú to naše vnútorné záležitosti. Práve toto však vyvoláva pochybnosti. Prečo by nevykričal na plné hrdlo - podporili ma všetci, alebo drvivá väčšina bola za. Nie, on radšej pomer hlasov zamlčí.
Otázne tiež je, či si Saktorovi kritici nepovedali - načo víriť hladinu aj tak veľmi nestálych vôd odborárskej konfederácie. Zväzov je príliš veľa, názorovo sú nejednotné. Vždy mávali problémy zhodnúť sa vôbec na niečom. V snahe udržať zväzy pod jednou strechou si možno povedali - november nie je ďaleko. Načo si kaziť náladu Saktorovým odvolaním, keď prisľúbil, že s príchodom komunálnych volieb, naopak, odíde on?

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 19:36