StoryEditor

Lipšic ešte dáva čas konkurznej mafii?

21.07.2005, 00:00
Už je to tu zase. Ministerstvo spravodlivosti novelizuje starý úpadkový zákon. Pričom len nedávno parlament schvaľoval úplne nový zákon, a menil aj starý. Minister Lipšic má však na zmenu pádny dôvod. Chce zabrániť konkurznej mafii, aby účelovo podávala podnety na konkurzy ešte pred účinnosťou nového zákona. Záhadou však zostáva, prečo novela prichádza až teraz. O konkurznej mafii sa predsa vie už dávno. Tak prečo až teraz?

Už je to tu zase. Ministerstvo spravodlivosti novelizuje starý úpadkový zákon. Pritom len nedávno parlament schvaľoval úplne nový zákon, a menil aj starý. Minister Lipšic má však na zmenu pádny dôvod. Chce zabrániť konkurznej mafii, aby účelovo podávala podnety na konkurzy ešte pred účinnosťou nového zákona. Záhadou však zostáva, prečo novela prichádza až teraz. O konkurznej mafii sa predsa vie už dávno. Tak prečo až teraz? Lipšicov hovorca na túto otázku odpovedať nevedel. Vraj zistí. Nezistil. Tvrdí však, že táto novela je veľmi významná. Pretože všetky ešte nevyhlásené konkurzy dostanú nové pravidlá, aj keď sa budú musieť riadiť podľa starého, toľko kritizovaného zákona o konkurze. Správcovia by sa mali vyberať náhodne a veriteľ bude musieť preukázať svoju pohľadávku. Kopíruje to novonastolené pravidlá pre konkurzy, ktoré zavádza nový zákon, účinný však až od januára budúceho roka. Takto budú prepotrebné zmeny účinné už od novembra. A minister Lipšic bude mať účinnú zbraň proti konkurznej mafii.
Ak verí, že takýmto spôsobom sa mu ju podarí poraziť, prečo majú zmeny nastať až od novembra? Ministrovi asi nedošlo, že mafia bude mať ešte minimálne tri mesiace na účelové podávanie. A ak bude chcieť niekoho "hodiť cez palubu" a vyhlásiť naňho konkurz, určite to ešte stihne. Minimálne jeden veriteľ navyše sa vždy zoženie. Zvyšok je ako lusknutie prstami. Čo a komu zabráni, aby nevyhlásil konkurz ešte do začiatku novembra a tým pádom obišiel všetky Lipšicove snahy...? Keďže novela by sa vzťahovala na podané, ale ešte nevyhlásené konkurzy.
Pritom háčikom celej snahy ministerstva môže byť aj fakt, že novela môže porušiť zásady, ktoré platia pri všetkých zákonoch. Najdôležitejšími sú zákaz retroaktivity a riadenie sa podľa zákona účinného v čase podania návrhu, pri trestnom práve v čase spáchania trestného činu. A teda nie platného v čase, keď sa začne súdne pojednávanie. Hoci podľa právnikov existuje spôsob, ako tieto zaužívané zásady prelomiť. Keď v prechodných ustanoveniach zákonodarca jasne povie, že nové pravidlá sa vzťahujú aj na staré veci. Spochybňuje to ďalšiu z mnohých zaužívaných obyčají -- zásadu právnej istoty. Pretože podnikatelia si nikdy nebudú môcť byť načistom, či náhodou krok, ktorý je dnes správny, sa zajtra nebude posudzovať ako prekročenie zákona. Povedia to iba akési prechodné ustanovenia, ktoré neraz pôsobia ako malé písmenká pod čiarou... A tie (napríklad v zmluvách) väčšinou nikto nečíta. Čo síce nikoho neospravedlňuje, ale môže mu to poškodiť. Najmä, keď sa uľahčuje práca súdov na úkor podnikateľov...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 00:29