StoryEditor

Komentár HN: Nie každá reklama je dobrá

07.09.2006, 00:00

Svetová banka znovu hodnotila priaznivosť podnikateľského prostredia. Zatiaľ čo však pred dvomi rokmi Slovensko ospevovala, dnes nás ani nechváli, ani nehaní. Ani slovkom sa o nás v komentári nezmienila (ocitli sme sa iba v tabuľkách). Jednoducho sme sa stratili v spleti 175 krajín. Aj tak sme však na tom stále lepšie (aj po poklese o dve priečky) ako naši susedia - Česko, Maďarsko a Poľsko - na 36. mieste. Nikto z priateľov z V4 sa neocitol v prvej päťdesiatke.
V roku 2004 nás teda vyzdvihovali. Napríklad za spružnenie pracovného času, ale aj za zjednodušenie pri prepúšťaní. Podnikatelia, aj tí zahraniční - potenciálni investori - odvtedy vedia, že u nás máme Kaníkov liberálny Zákonník práce. Ale ani táto norma nie je pri porovnávaní s ostatnými zákonníkmi dostatočne pružná. Podľa štúdie Doing business 2007 sme na tom horšie ako Česi. Nie sme na tom teda tak dobre, ako si všetci myslíme. Prípadne ako si podnikatelia myslia.
A čo je na tomto všetkom najhoršie? Aj nová ministerka práce vie, že máme Kaníkov liberálny Zákonník práce. A preto ho bude meniť. A aké zmeny ohlásila ako prvé? Práve to, za čo nás onehdy chválili. Sťaží pozíciu zamestnávateľov pri prepúšťaní, dá priveľké slovo odborárom a zruší flexibilitu pracovného času.
Po preradení rýchlosti zo štvorky na dvojku, ktorú zaradila Dzurindova reformná vláda v predvolebnom roku, naštartovaný tryskáč sa môže zmeniť na trabant. A ten, ako dobre vieme, po cestách už veľmi nejazdí, a ak sa náhodou objaví, každý ho na diaľnici predbehne. Takže, ak sa vrátime do starých čias, ktorých symbolom bolo práve toto auto chudobných, pomaličky ale isto sa z predných pozícií zaradíme na chvost. Ak teda ministerka Tomanová vráti Zákonník práce do čias ministra práce Magvašiho, ktorý vrátil pracovné právo pred rok 1989, môže sa stať, že budúci rok nás už Svetová banka nebude mať "na háku". Možno venuje Slovensku celú stranu a dá nás za príklad. Ale odstrašujúci.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:25