StoryEditor

Glosa: Voľby hrou

22.05.2006, 00:00
Keď počúvam, koľko jednotlivé politické strany a hnutia mienia investovať do predvolebnej kampane, zostáva mi rozum stáť. Za všetkými tými peniazmi si okamžite predstavím, povedzme, nespevnené hrádze, nevyregulované potoky, chýbajúcu kanalizačnú či vodovodnú sieť v niektorých obciach, insolventnosť v prípade zakúpenia chemických prostriedkov na ničenie mračien komárov, nedostatok toho či tamtoho, a to som ešte nenačrel do sféry zdravotníctva, školstva, prípadne kultúry.

Keď počúvam, koľko jednotlivé politické strany a hnutia mienia investovať do predvolebnej kampane, zostáva mi rozum stáť. Za všetkými tými peniazmi si okamžite predstavím, povedzme, nespevnené hrádze, nevyregulované potoky, chýbajúcu kanalizačnú či vodovodnú sieť v niektorých obciach, insolventnosť v prípade zakúpenia chemických prostriedkov na ničenie mračien komárov, nedostatok toho či tamtoho, a to som ešte nenačrel do sféry zdravotníctva, školstva, prípadne kultúry. Nazdávam sa, že namiesto razenia hesla Čisté ruky by bolo vhodnejšie propagovať zásadu Prázdne ruky a razom by bolo menej politických šarvátok, útokov a slovných prestreliek. Je, samozrejme, nezmysel žiadať, aby politické strany a hnutia pristupovali k voľbám len tak naprázdno. Keďže v poslednom čase si daktorí poprední politickí predstavitelia vyhadzujú na oči najmä výdavky na zhotovenie bilbordov, navrhujem praktické riešenie. Bilbordy môžu mať tvar populárnej skladačky nazývanej puzzle. Pred každými voľbami sa také politické puzzle zostaví z aktuálnych tvárí a počas roka môže takto zhotovený bilbord informovať verejnosť o tom, kto zmenil politické tričko (príslušná časť puzzle sa jednoducho vyberie z jedného bilbordu a vsadí sa do bilbordu strany, do ktorej inkriminovaný poslanec medzitým prešiel). Okrem jednorazových nákladov by v tomto prípade už nebolo treba celé roky do bilbordov znovu investovať ani korunu. Vyžadovalo by si to však záväznú dohodu strán a hnutí o vzájomnej bezplatnej výmene jednotlivých častí puzzle. Lenže, žiaľ, práve v plnení podobnej dohody vidím slabiny návrhu. V každom prípade by sa však voľby stali celonárodnou hrou, najmä ak by vandali pod pláštikom noci všetky puzzle pomiešali. Ale či sa to na reálnej politickej scéne vlastne tak či tak nedeje?

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 20:51