StoryEditor

Vydesený Hollywood

02.02.2006, 23:00
Veľké filmové štúdiá majú mnoho nepriateľov, od hereckých odborov až po nelegálne šírenie kópií nových filmov. Novou hrozbou sa stal režisér Steven Soderbergh, ktorý uviedol svoj nový film Bubble paralelne v kinách, v televízii aj na DVD.

Veľké filmové štúdiá majú mnoho nepriateľov, od hereckých odborov až po nelegálne šírenie kópií nových filmov. Novou hrozbou sa stal režisér Steven Soderbergh, ktorý uviedol svoj nový film Bubble paralelne v kinách, v televízii aj na DVD. Filmové spoločnosti doteraz najprv nalákali skutočných filmových fanúšikov do kina, potom im film o pár mesiacov ponúkli na nejakom nosiči a nakoniec prišiel čas na papučové televízne publikum. Táto stratégia slušne fungovala približne dve desaťročia, teraz jej však ide Soderberghov experiment po krku.
Ak máte radi steak, môžete si ho urobiť doma, ale neznamená to, že prestanete chodiť do reštaurácie, tvrdí jeden z režisérových kolegov. Rovnako neklesá návštevnosť športových podujatí, keď v televízii z nich dávajú priamy prenos. Kiná môžu rozšíriť svoje služby o predaj nosičov, ktorým je uvádzanie na veľkom plátne rovnako ako uvedenie v televízii vlastne reklamou. Medzi milióny sa vďaka tejto stratégii dostanú aj menšinové filmy, ktoré sa v kinách krčili v tieni drahých noviniek veľkých štúdií. Nemusí sa vám to páčiť, ale mali by ste si na to začať zvykať, odkázal režisér Hollywoodu.
Jeho nápad by mohol ešte lepšie fungovať na Slovensku. Ak sa u nás aj niečo nakrúti, do kina príde maximálne pár tisíc ľudí, v televízii sa tieto filmy objavia o pár rokov v nejakom neskorom nočnom čase, o vydaní na nosičoch môžu tvorcovia snívať. Zvyčajne vznikajú s príspevkom štátu, ktorý by si mohol dať podmienku na takéto uvedenie -- jeho investícia by sa tak zaručene dočkala omnoho väčšieho publika. Na svoje by si prišli aj tí, ktorým prekáža, že vôbec existuje nejaké menšinové umenie a štát naň prispieva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:34