StoryEditor

Komentár HN: Pozor na čierneho Petra!

25.04.2006, 00:00
Ak by sme mali veriť vyjadreniam politikov, bude predvolebná kampaň plná lásky, porozumenia a vyšších ideálov. Všetci sa chcú prezentovať svojimi programami a vyzývajú svojich politických kolegov, aby aj oni boli v kampani korektní. Väčšina politických strán sa aspoň oficiálne ani len nepripravuje na prípadné podpásové útoky.

Ak by sme mali veriť vyjadreniam politikov, bude predvolebná kampaň plná lásky, porozumenia a vyšších ideálov. Všetci sa chcú prezentovať svojimi programami a vyzývajú svojich politických kolegov, aby aj oni boli v kampani korektní. Väčšina politických strán sa aspoň oficiálne ani len nepripravuje na prípadné podpásové útoky. Napriek tomu to medzi politickými stranami začína iskriť. Vládnym stranám sa vyčítajú prešľapy ich vládnutia. Opozičným, naopak, diery vo volebných programoch, ako to nedávno urobila SDKÚ s programom Smeru.
V snahe odradiť voličov tej-ktorej strany siahajú politici aj do minulosti. Predseda KDH Pavol Hrušovský napríklad v nedeľu opäť vytiahol staré hriechy HZDS a Vladimíra Mečiara. SDKÚ zasa pri každej príležitosti upozorňuje na mužov v pozadí Smeru. Ani opozícia na tom nie je inak. Len pred niekoľkými dňami obvinil podpredseda Smeru Robert Kaliňák ministra financií Ivana Mikloša z toho, že kryl trestný čin. Predseda HZDS zasa nedávno tvrdil, že politiku Smeru budú ovládať miliardári v pozadí strany. Analytici pritom svorne tvrdia, že staré veci na rozložení síl jednotlivých politických strán nič nezmenia. Kým teda strany neprídu s novými témami alebo argumentmi, je len ťažké predpokladať, že takto získajú nových voličov alebo, naopak, poškodia oponenta.
Negatívna kampaň práve na Slovensku môže narobiť jej šíriteľovi viac škody ako úžitku. Ako posledný si to na vlastnej koži odskúšal bývalý predseda Bratislavského samosprávneho kraja Ľubo Roman. Útočná kampaň postavená na obraze protikandidáta Vladimíra Bajana ako červeného župana stála samotného Romana s najväčšou pravdepodobnosťou niekoľko stoviek voličských hlasov. Podsúvanie Čierneho Petra konkurencii však môže mať negatívne dôsledky pre všetkých. Otrávení voliči totiž možno na miesto do volebných miestností 17. júna vypadnú niekam k vode, a tým utrpí slovenská demokracia - teda vláda ľudu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:41