StoryEditor

Komentár HN: Parlamentnej turistike ešte neodzvonilo

17.01.2006, 23:00

Prechody poslancov z klubu do klubu a fenomén tzv. nezávislých poslancov s najväčšou pravdepodobnosťou nevymiznú z parlamentného života ani v budúcom volebnom období. Aj keď sa niektoré politické strany stále snažia tento problém riešiť, je to takmer nemožné. Zavedenie imperatívneho mandátu (možnosti straty poslaneckého kresla za hlasovanie alebo odchod z klubu) totiž nie je v súlade s princípmi, na ktorých funguje demokratický systém. Poslanca, ktorý je vo voľbách zvolený občanmi, nemožno počas volebného obdobia "trestať" za svoje názory či hlasovanie. Túto výsadu mu zaručuje aj Ústava SR, ktorá hovorí o tom, že poslanci svoj mandát vykonávajú slobodne - podľa svojho svedomia a presvedčenia - a nie sú viazaní príkazmi. Väčšina strán preto riešenie problému hľadá niekde inde.
Najčastejšie sa spomína zmena dnešného pomerného na väčšinový volebný systém. Za najlepší spôsob ako predísť odchodom poslancov ju považujú najmä strany Smer a HZDS. Ani zmena volebného systému však ešte nezaručí, že sa aj naďalej nebude rozvíjať "parlamentná turistika" našich zákonodarcov. To, že ich zvolia priamo občania vo svojom obvode im stále nezakazuje opustiť poslanecký klub strany, za ktorú kandidovali, ak sa z akýchkoľvek pohnútok takto rozhodnú. Volebný zákon by musel priamo definovať, že takého poslanca možno odvolať hlasovaním voličov, čo už koncom minulého roka navrhovalo HZDS. To by však opäť znamenalo zavedenie imperatívneho mandátu, ktorý naša ústava a princípy demokracie nepripúšťajú.
Existujú teda vôbec nejaké poistky, ktoré by odchodom poslancov z ich materských parlamentných klubov zabránili? Vyzerá to tak, že cez zákony sa tento stav riešiť nedá. Politické strany by sa mohli zamyslieť, či nie je chyba v nich samotných - vo výbere kandidátov na poslancov, v charaktere a štýle ich politiky či dodržiavaní vlastného programu.
Za povšimnutie určite stojí, že odchody poslancov najviac trápia nové alebo ešte nevyprofilované strany, naopak, vyhýbajú sa stabilným a ideovo jasne zadefinovaným politickým subjektom. Kryštalizácia politickej scény a definitívna profilácia strán sú teda otázkou času. Tento proces sa jednoducho nedá urýchliť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:32