StoryEditor

Komentár HN: S diskusiami počkať

26.01.2006, 23:00
Časť sociologickej obce konštatuje, že tragická nehoda armádneho liedadla sa môže negatívne podpísať na verejnej podpore vysielania našich vojakov do zahraničných misií. Je to nesporne pravdivé tvrdenie a takáto reakcia občanov by bola prirodzená. Malo by ale zostať iba pri tomto konštatovaní.

Časť sociologickej obce konštatuje, že tragická nehoda armádneho lietadla sa môže negatívne podpísať pod verejnú podporu vysielania našich vojakov do zahraničných misií. Je to nesporne pravdivé tvrdenie a takáto reakcia občanov by bola prirodzená. Malo by však zostať iba pri tomto konštatovaní. Najhorší možný scenár by bol, keby sa z tohto faktu pokúsila vytĺkať kapitál niektorá z politických strán a začala spochybňovať našu účasť v zahraničných misiách. Kolektívna bezpečnosť nie je totiž statok, z ktorého sa dá iba brať a ničím k nemu netreba prispievať. Vyslanie vojakov do nestabilných a často vojnou zmietaných regiónov patrí medzi ťažké rozhodnutia, ktoré nemôžu urobiť ľudia na ulici, ale volení politici. Ich povinnosťou je pritom dôsledne zvážiť všetky fakty a okolnosti. Prieskumy verejnej mienky by však pri tomto rozhodovaní mali zostať až na poslednom mieste. Veď svojho času ani veľká časť občanov USA nepodporovala angažovanie sa svojich vojakov v boji proti fašistickému Nemecku na území Európy. Navyše, v spojenectve so Stalinovým Ruskom.
Samozrejme, žiadni rodičia na svete nepúšťajú svoje deti s ľahkým srdcom do vojenských či humanitárnych operácií v nebezpečných a nestabilných regiónoch. Je obrovskou tragédiou, keď tam niektorí z nich položia svoje životy. V našich mysliach by však okrem smútku mal zostať aj pocit, že slovenskí vojaci nezomreli zbytočne. Svojím pôsobením v Kosove, kde chránili srbskú menšinu pred odvetou radikálnych albánskych skupín, určite prispeli k záchrane množstva ľudských životov. A to je veľká vec.
Preto je dosť ťažko pochopiteľné, ak okamžite po tragédii niektoré médiá rozpútajú diskusiu o odstúpení ministra obrany. A to bez relevantných faktov a argumentov. Samozrejme, hranice politickej kultúry sú v každej krajine nastavené inak. Hoci je všeobecne známe, že niektorí slovenskí politici sa svojich funkcií často držia zubami-nechtami, predsa len by sme sa nemali uchyľovať k opačnému extrému. Tým je volanie po ministrovej hlave v situácii, keď ešte nie je skončené vyšetrovanie nehody, a teda ani známe, čo ju vlastne spôsobilo. Trochu to potom pripomína snahu ísť za každú cenu "ministrovi po krku", s cieľom, aby na tom niekto politicky profitoval.
Obdobie, kým bude definitívne jasné, za akých okolnosti došlo k nehode, by malo patriť najmä spomienke na našich vojakov a práci, ktorú v Kosove odviedli.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:42