StoryEditor

Komentár HN: Slepačia polievka pre trhy

14.07.2006, 00:00

Včera Robert Fico aj s ministrom financií "zabehli na pokec" do Národnej banky Slovenska. Výsledkom je vyhlásenie, že nová vláda chce dodržať Maastrichtské kritériá a prijať euro v roku 2009. Reči o tom, že euro bude až vtedy, "keď to bude pre ľud tejto krajiny výhodné", tak vyzerajú už neaktuálne. A to je len dobre.
Na výsledky rokovania zareagovala koruna okamžitým posilnením. Hoci sa neskôr vrátila k menej optimistickým číslam, je zrejmé, že takúto "slepačiu polievku pre dušu" trhy potrebovali.
Bod A má teda Robert Fico a Ján Počiatek za sebou. Teraz treba už iba to B: dodržať, čo dnes povedali. Inak sa bodu C, a teda prijatia eura v plánovanom termíne, nedočkáme. A práve bod B je na tom celom najťažší.
Je síce pekné, že vláda nechce rušiť záväzky, ktoré prakticky každý považuje za rozumné a pre slovenskú ekonomiku za prospešné. Ešte krajšie by však bolo, aby povedala, kde na to chce vziať. Zatiaľ počúvame iba dookola opakovanú mantru: "počkajte si na programové vyhlásenie vlády".
Lenže čakanie by bolo krajšie, keby kompetentní okrem toho, že chcú bonifikovať úvery, znižovať DPH, rušiť poplatky v zdravotníctve a podobne, povedali aj to, odkiaľ na tieto ciele pritečú peniaze. Osobitné zdanenie monopolov a bánk, rozpočet z biedy nevytrhne, rovnako ani možné progresívne zdanenie ľudí s nadštandardnými príjmami. A to sa už premiér nechal počuť, že sa vláda pokúsi urobiť niečo s drahým benzínom a možno aj doplatí peniaze krajom za straty autobusových dopravcov.
To všetko nesvedčí o tom, že deficit na úrovni troch percent HDP je reálny. Ak vláda neprekvapí a neupustí od časti sľubov alebo nenájde výdatné zdroje, zo včerajších vyhlásení môže byť klasická story typu: chceli sme, no nevyšlo.
Problémom však môže byť, ak aj vláda peniaze nájde na mieste, ktoré by mala radšej nechať na pokoji. Napríklad v druhom pilieri dôchodkového zabezpečenia. Vtedy by sme euro v roku 2009 mohli mať. Takéto víťazstvo by však malo trpkú príchuť. A ani bonifikácia hypoték, či zrušené poplatky v zdravotníctve, by ju nedokázali osladiť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 09:54