StoryEditor

Komentár HN: Kontinuita nekonkrétnosti

28.07.2006, 00:00

Programové vyhlásenie vlády stavia na kontinuitu s predchádzajúcou vládou všade tam, kde je to možné. Toľko jedna z perličiek vládneho programu. Kontinuita bola možná napríklad v tom, ako si nový kabinet dával pozor, aby sa vyhol konkrétnym cieľom s konkrétnymi návrhmi riešení. Práve cez ne je totiž možné priebežne sledovať - čo vláda spravila, ako sľúbila a kde sa od pôvodného riešenia odchýlila.
Druhá vláda Mikuláša Dzurindu čelila oprávnenej kritike, že programové vyhlásenie je opatrné a nekonkrétne. Nový premiér Robert Fico ešte ako opozičný líder vravel, že bude iný. "Nebudú to všeobecné vyjadrenia, aké mala minulá vláda, ale jasné stanoviská bez toho, aby sme viedli diskusie, či to bolo napísané tak alebo onak," hovoril o pripravovanom programe už ako predseda vlády. Pracovná, takmer definitívna verzia programového vyhlásenia, ktorú máme k dispozícii, ukazuje, že sa vláde podarilo úspešne nadviazať na tradíciu svojich predchodcov.
Doslova kole oči, ako sa kabinet vyrovnal s predvolebnou mantrou opozície - poplatkami v zdravotníctve. "Vláda zruší niektoré poplatky, ktoré nemajú priamy súvis s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a zabezpečí pre poskytovateľov kompenzáciu." Chcete vedieť, ktoré poplatky to budú? Chcete vedieť, ako vláda zabezpečí kompenzácie pre lekárov, lekárnikov, nemocnice i poisťovne? Zabudnite. Pritom v poplatkoch sa každý rok krúti 2,5 miliardy korún. Ešte nedávno pritom ministerstvo zdravotníctva považovalo za predčasné hovoriť, z čoho sa bude vzniknutá strata kompenzovať. "Bude to súčasťou zdravotníckej kapitoly programového vyhlásenia vlády," povedal vtedy hovorca rezortu.
Podobných kuriozít je v programe viac. Samozrejme, vláda či skôr traja stranícki lídri majú ešte chvíľu času na to, aby do pondelka do programu nejaké tie detaily doplnili. V konečnom dôsledku sa nedá na najdôležitejší dokument vlády pozerať len kriticky. Samotná nekonkrétnosť má jednu neodškriepiteľnú výhodu. O štyri roky ťažko niekto Ficovi obúcha o hlavu neplnenie programu. Ciele, ktoré si nedal, sa nedajú nesplniť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 04:34