StoryEditor

Revolúcia neprišla

21.02.2007, 23:00

Kto čakal od príchodu tretieho mobilného operátora okamžitú reakciu jeho dvoch konkurentov v podobe prudkého znižovania cien, sa asi sklamal. Telefónica O2 síce podliezla svojimi cenami pri predplatených kartách svojich dvoch rivalov, tí sa však zjavne neobávajú toho, že v telefónoch sa naraz zmenia státisíce simkariet v ich neprospech. Svedčí o tom aj fakt, že do svojich cenníkov okamžite nepremietli znižovanie prepojovacích poplatkov, ktoré klesli od januára tohto roka. Úprimne povedané, ani veľmi nemusia.
Z ich pohľadu je možno lepšie, ak ušetrené peniaze "natlačia" do vernostných programov pre zákazníkov. Keď niekomu ponúknu bezplatné volania vo vlastnej sieti či esemesky zadarmo, môžu zabiť viac múch jednou ranou. Prvou muchou je, že si kúpia vernosť "paušálového" klienta na dva roky. Ten potom nepriamo motivuje ďalších klientov, aby u operátora zostali. Služby zadarmo totiž využíva práve vo svojej sieti, čím motivuje svojich blízkych, aby v nej zostali. Ak by odišli, museli by počítať s tým, že sa ich vzájomný kontakt čiastočne obmedzí alebo ich vyjde drahšie. A to je tá druhá mucha.
Navyše, ak silnejší operátor zlacní hovory do siete konkurenta, nepriamo mu pomáha. Znižuje totiž význam svojej väčšej siete. Teoreticky, ak by sa do všetkých sietí volalo za rovnakú cenu, pre klienta by bolo jedno, akého operátora majú jeho najbližší. A to by bola voda na mlyn O2. A to je už tretia mŕtva mucha.
Na cenovú revolúciu si teda ešte počkáme. Už teraz však môžeme povedať, že príchod tretieho hráča na trh klientom prospieva. Ak si totiž súčasní operátori chcú svoju pozíciu udržať, do "zabíjania" spomínaných múch musia investovať viac peňazí. Bez ohľadu na to, ako budú úspešní, Telefónica "pár stotisíc" klientov získa. A konkurencia bude musieť ešte viac reagovať. Priestor na to má. Už len v tom, že sieť má vybudovanú, je v zisku a veľká časť investícií je už odpísaná. Kým však ovocie dozreje, chvíľu to ešte potrvá.

Lukáš Pardubský, vedúci ekonomického oddelenia

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:31