StoryEditor

Riziká už nie sú tabu

14.03.2007, 23:00

Prieskum britskej spoločnosti IR Precision medzi 200 manažérmi najväčších európskych obchodných spoločností, ktorý sa uskutočnil na prelome septembra a októbra 2006, ukázal, že tieto podniky vo svojich ročných správach za rok 2005 kládli najväčší dôraz predovšetkým na informácie o potenciálnych rizikách, stratégii a budúcich perspektívach.
Prieskum konštatuje dovtedajšiu všeobecnú nechuť manažérov uvádzať potenciálne riziká hneď v úvode ročnej správy. Mnohí manažéri to prirovnávali k varovaniu ministra zdravotníctva uverejňovanom na prednej strane cigaretovej škatuľky. Nepáčil sa im prístup, keď by mal byť celkový dojem narúšaný už na začiatku uvádzaním rizík. Svoj názor však zmenili. Ako vyplynulo z výsledkov zahraničného prieskumu, až 78 percent respondentov uviedlo, že opisovalo potenciálne riziká pre ich podnik už v úvodnej časti svojej ročnej správy a iba 22 percent v jej závere. Čiastočne sa to pripisuje novým požiadavkám, ktoré na podniky kladú regulátori v jednotlivých krajinách. Napr. vo Veľkej Británii je požiadavka, aby to bolo priamo v príhovore riaditeľa, v Nemecku zasa musia byť riziká povinne analyzované do rovnakej hĺbky ako príležitosti.
Prieskum ďalej potvrdil, že európske podniky v roku 2005 kládli v ročných správach dôraz aj na mieru informácií o rizikách. Vyše troch štvrtín respondentov uviedlo, že poskytli pohľad na potenciálne riziká v podnikaní ich firmy vo väčšom rozsahu, než to požadujú pravidlá v danej krajine. Európske podniky sú menej váhavé aj v otázkach uvádzania budúcich perspektív. Až 15 percent opýtaných uviedlo, že zvýšili podiel takýchto informácií vo svojej ročnej správe. Prekvapením bolo zistenie týkajúce sa informácií o správe a riadení podnikov, ktoré boli hitom ostatných rokov v ročných správach európskych podnikov. Kým ešte roku 2004 tieto informácie považovala za najdôležitejšiu inováciu vo svojej ročnej štvrtina manažérov, o rok neskôr to bolo len pätina.
Čo sa týka zrozumiteľnosti informácií, prieskum ukázal, že podniky stále hľadajú spôsoby, ako ju v ročných správach zvýšiť. Ako príklad zrozumiteľného spôsobu informovania o tom, ako potenciálne riziká môžu ovplyvniť hodnotu firmy z dlhodobého hľadiska, je uvádzaná ročná správa spoločnosti SAP. Tá rozdelila riziká do niekoľkých kategórií a zároveň v každej uviedla, ako merala kľúčové rizikové faktory.
Určitý obraz o obsahu ročných správ podnikov pôsobiacich na Slovensku poskytuje súťaž o najlepšiu ročnú správu. Kritériá súťaže však majú odlišnú štruktúru, a preto získané údaje sú ťažko porovnateľné s výsledkami zahraničného prieskumu. Najviac sa k nim približuje kritérium o informovaní o udržateľnosti produkcie a služieb, zámerov, stratégie a cieľov do budúcnosti. V roku 2005 sa toto kritérium plnilo v priemere na 62,4 percenta, čo bolo menej ako v predchádzajúcich rokoch.
Zahraničný prieskum potvrdil trend rastúceho záujmu investorov o informácie týkajúce sa budúcnosti podnikov, čomu tieto postupne prispôsobujú obsah svojich ročných správ.

Milan Kisztner, Inštitút INEKO

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:35