StoryEditor

Nezabudli na teplo?

18.12.2006, 23:00

Predvolebné kampane starostov a primátorov obcí a miest máme za sebou. Je pozoruhodné, že sa vyhli dôležitej téme: komunálnemu teplu. Napriek tomu, že aj v obci, kde majú čo aj jednu kotolňu pre viac bytov, treba "vypracovať koncepciu rozvoja obce v tepelnej energetike". Káže to zákon o tepelnej energetike, musia to stihnúť do konca roka.
Teraz ide o to, ako túto úlohu radní páni pochopia. Či ako spracovanie kompromisne naformulovanej slohovej úlohy, ktorú zaevidujú a zverejnia, alebo ako dokument, ktorý skutočne ovplyvní projekciu a stavbu bytov a iných budov. Totiž jasne napísanou koncepciou, ktorá bude záväzná pri stavebnom konaní, možno prikázať využívať v novom či rekonštruovanom objekte konkrétny, obvykle existujúci zdroj tepla. Tým sa napĺňa cieľ: aby developeri neignorovali jestvujúce siete centralizovaného zásobovania teplom. Budovanie nových zdrojov tepla, najmä na plyn, by sa tak obmedzilo. Odporúčania EÚ totiž preferujú zdroje tepla využívajúce kombinovanú výroba, teplo z biomasy či slnečnú energiu. Bohužiaľ však platí, že najjednoduchšie aj najlacnejšie riešenie nielen pre investorov (ale aj pre spotrebiteľov tepla) je stavba plynovej kotolne.
Nová vláda sa od svojho nástupu usiluje o "vytvorenie operatívneho systému, ktorý reaguje na akútnu situáciu súvisiacu so zvyšovaním cien pohonných látok a energie". Tak sa nazýva vládny materiál zo septembra, s ním je spojený tlak na energetické monopoly. Pri rope svetový trh nepočkal na kreovanie tohto systému, ale už vyvolal zlacnenie benzínu a nafty. Pri teple však obyvatelia nemajú vyhraté, aj keď regulačný úrad sľubuje nezvyšovanie cien. Dodávatelia tepla sú totiž mimo pozornosti vlády aj preto, že ich je niekoľko stovák. Pritom bežná rodina zaplatí za vykurovanie bytu či domu zvyčajne viac peňazí ako na prevádzku automobilu.
Nedávno minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek prekvapivo ohlásil privatizáciu šiestich teplární. Pri jej novom štarte (mala ju už rozbehnutú predošlá vláda) by sa zišli spomínané obecné tepelné koncepcie z kancelárií magistrátov v Bratislave, Košiciach, Žiline, Trnave, Žiline a Martine. Potenciálni investori nepochybne budú chcieť poznať postoje týchto miest na to, ako ďalej zásobovať teplom byty, ale aj ďalšie budovy. Je preto záhada, prečo ministerstvo hospodárstva netrvá na tom, aby tepelné koncepcie vznikli do konca tohto roka. V navrhovanej novele zákona o tepelnej energetike sa tento termín posúva o rok. Do konca roka už nemôže byť schválená. Platí teda pôvodný termín: 31. decembra 2006. Takže noví aj staronoví primátori a starostovia nás čoskoro prekvapia svojimi koncepciami o teple. Možno ich budú dorábať aj na Silvestra.

Juraj Vechter, publicista

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:27