StoryEditor

Pravda je len jedna. Aj tá politická

16.04.2007, 00:00

Neexistuje na svete dokonalý ústavný systém. Dnes, v piatok 13, sa hlasovalo o pravde a pravda prehrala - blysol sa po prehratom boji pri odvolávaní ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka najnovší člen opozičného trojlístka a predseda SMK Pál Csáky. Pokračoval, že pravda zostane pravdou, aj keď dostane menšinovú podporu, ale aj vtedy, keď za ňu nikto nebude hlasovať. A obaja jeho opoziční kolegovia mu svorne hlavami pritakávali.
Je pozoruhodné, ako sa dokázali na tejto jednej jedinej pravde zhodnúť všetky hlavy opozičných poslancov a na druhej strane si svoju vlastnú pravdu dokázali obhajovať zase koaliční poslanci. Avšak koľko ľudí, toľko názorov. V politike to však neplatí. Každý poslanec sa musel zhostiť názorov svojho politického košiara. A ten, čo by náhodou nesúhlasil, pri pomyslení na následky radšej mlčal.
Vladimír Palko (KDH) sa bezpodmienečne zhodol s Ivanom Miklošom (SDKÚ-DS), Ivan Mikloš s Pálom Csákym (SMK) a všetci spolu sa zhodli so všetkými ostatnými opozičníkmi (v pravicovom košiari prebiehal bezpochyby rovnaký scenár). Samozrejme, je to asi jediný prostriedok na to, ako docieliť svoje záujmy a v tomto prípade nepodržať Jahnátka na ministerskej stoličke. A je to tiež jediný prostriedok ako ukázať verejnosti, že aj opozícia môže byť jednotná a vôbec niečo robí. Veď každá zo strán musí zbierať politické body - aj keď tá vládna ich má v súčasnosti neporovnateľne viac.
Skutočnej pravdy sa však nikto nedopátral. To, či boli Jahnátkove slová pre Trend prešpekulovaným nabádaním štátnych firiem, aby ponúkali a brali úplatky, alebo šlo len o začiatočnícku chybu ministra, ktorý donedávna s politikou a ani s nekompromisnými novinármi nemal nič spoločné, sa už totiž nedozvieme. Isté však je, že pán Csáky a aj ostatná časť opozície vie, kde je pravda. A druhá strana tak pravdu už mať nemôže, lebo aj tá politická pravda je len jedna.

Slávka Habrmanová, redaktorka domáceho oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:06