StoryEditor

Nový rok v znamení volieb a reforiem

02.01.2005, 23:00
Delobuchy a zátky od šampanského dolietali, lekári pozašívali posledné ruky poranené pyrotechnikou, televízie sa znemožnili silvestrovským programom a priniesli zábery prvých detí, narodených v roku 2005. Nastal čas príprav na udalosti, ktoré nás čakajú v roku 2005. Nebude toho málo.

Delobuchy a zátky od šampanského dolietali, lekári pozašívali posledné ruky poranené pyrotechnikou, televízie sa znemožnili silvestrovským programom a priniesli zábery prvých detí, narodených v roku 2005. Nastal čas príprav na udalosti, ktoré nás čakajú v roku 2005. Nebude toho málo. V decembri budeme druhý raz voliť svojich predstaviteľov do VÚC. Strany už začali s rokovaniami o spojenectvách. V Nemecku, Rakúsku, ale napríklad aj v Británii voľby do regionálnych samospráv slúžia ako test pozícií a sily strán. U nás toto platiť nebude. Všetky strany dali svojim štruktúram jediný pokyn: vstupujte do víťazných koalícií. Takže subjekty, ktorých lídri v NR SR na seba chrlia oheň a síru, si na regionálnej úrovni padnú do náručia a, naopak, parlamentní spojenci budú vo VÚC protivníkmi. Odôvodnia to tvrdením, že problémy v krajoch sú iné ako v celorepublikovom meradle a podľa toho musí vyzerať aj politika. Čo si treba preložiť takto: ideológia sem, politická línia tam, hlavné je držať ruku na kormidle.
Čas do volieb bude spestrený niekoľkými spormi. Už na jar sa bude rozhodovať o ratifikácii euroústavy. KDH vytiahne požiadavku, aby o takom dôležitom dokumente rozhodli občania v referende. Pravdepodobne ide o vopred prehranú bitku, pretože väčšina strán sa nazdáva, že stačí súhlas parlamentu. Majú na to dostatok dôvodov: je to rýchlejšie a menej nákladné ako referendum, ktoré by si navyše vyžadovalo novelizáciu Ústavy SR -- zníženie kvóra potrebného pre platnosť. Fiasko z nedostatočnej účasti sa nikomu nechce riskovať, o alternatíve, že by občania prišli a euroústavu zamietli, radšej ani nehovoriť.
Na jar tiež možno očakávať otvorenie témy, ktorá ticho buble pod pokrievkou -- zmluva o uplatňovaní výhrady svedomia. Ide o ďalší z dokumentov, ktorý vyplýva zo Základnej zmluvy medzi SR a Svätou stolicou, dokument, ktorý podľa niektorých názorov môže zmeniť ideologickú "klímu" na Slovensku. Dá sa preto očakávať, že diskusie prebehnú s rovnakou, ak nie väčšou intenzitou, s akou prebiehal spor o tzv. interrupčný zákon, vrátane vyhrážania sa odchodom jednej (KDH) alebo druhej (ANO) strany z koalície. Keď už sme pri interrupčnom zákone -- azda sa dočkáme konečného verdiktu o podaní, ktoré adresovala skupina poslancov Ústavnému súdu SR ešte v minulom volebnom období a ktoré napadlo niektoré články zákona a vykonávacej vyhlášky. Nech bude rozhodnutie ÚS SR akékoľvek, vždy si vynúti reakciu parlamentu. A pretože interrupcie sú citlivý a ideologicky podfarbený problém, tomu bude zodpovedať dĺžka a emocionálny náboj diskusie.
Medzitým podnikne minister školstva druhý pokus presadiť reformu vysokého školstva vrátane jeho spoplatnenia. Mierne sa zdvihnú ceny (to určite) a vzrastú reálne mzdy (aspoň to tvrdí minister financií), privítame ďalších významných investorov a s nimi pokles nezamestnanosti, dokončí sa fiškálna reforma. Znovelizujú sa všetky doteraz prijaté zákony, týkajúce sa reformy zdravotníctva a dôchodkového systému, čím sa vychytajú "muchy", ktoré v nich prehliadli tvorcovia a parlament.
Takže či bude rok šťastný a veselý, ešte nevedno. Nudiť sa však nebudeme.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:54