StoryEditor

Komentár HN: Ešte bude vojna -- o mladých a zdravých

05.05.2006, 00:00
Autor:
Ivan BradaIvan Brada
Zdravotné poisťovne vykopali vojnovú sekeru. Cieľom je do konca septembra získať na trhu čo najviac poistencov. Union zdravotná poisťovňa a Európska zdravotná poisťovňa začali od nuly, a preto sú v kampani najagresívnejšie.

Zdravotné poisťovne vykopali vojnovú sekeru. Cieľom je do konca septembra získať na trhu čo najviac poistencov. Union zdravotná poisťovňa a Európska zdravotná poisťovňa začali od nuly, a preto sú v kampani najagresívnejšie. Pri nábore spolupracujú s poradenskými firmami, ktoré do terénu poslali tisícky dílerov. Nie každý sa však správa eticky. "Kus ako kus", povedali si niektorí podnikavci a vybrali sa s prihláškami do domovov dôchodcov a rómskych osád. Zaplatené predsa dostanú za každého získaného poistenca, či už je taký alebo makový. A konečne aj tí starší a nezamestnaní sú pre niekoho lukratívni.
Problémom je, že medzi dílermi sú aj tí, ktorí nelákajú len dobrým slovom, ale aj fámami o rušení ostatných poisťovní či fľaškou páleného. To nahnevalo najväčšiu, Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, ktorá môže v konkurenčnom boji stratiť v tomto roku najviac poistencov. Výhrady sú oprávnené do tej miery, že konkurenčný boj musí mať pravidlá. Konkurencia by mala totiž byť o rôznej ponuke siedmich zdravotných poisťovní a o dostatku korektných informácií. Na ľahký zárobok dílerov a taktiku "kus ako kus" však paradoxne môžu doplatiť najmä poisťovne, pre ktoré díleri pracujú. Z ekonomického hľadiska sú totiž pre poisťovne dôležití tí, ktorí poistné platia a zároveň nepotrebujú zdravotnícku starostlivosť. Za nezamestnaných, dôchodcov či deti platí štát obmedzené odvody, sú však medzi nimi najdrahší pacienti. Koho teda poradcovia získajú v rómskych osadách a v zariadeniach sociálnych služieb?
Nečestné praktiky sú zatiaľ skôr spôsobené chamtivosťou jednotlivcov ako zámerom poisťovní. Skutočná vojna o poistencov však určite naplno vypukne v letných mesiacoch. Cieľom kampaní už nebudú dôchodcovia a ľudia z osád, ale najmä bohatí a zdraví ako buk. Tak sa možno okrem žrebovania o hrnce či o dovolenky na letných koncertoch dočkáme napríklad aj sľubu "bezplatnej antikoncepcie" (hradenej nad rámec zákona) či iných výhod, ktoré oslovia mladých bez lásky k bocianom. Naopak, hesla "u nás najlepšia geriatrická starostlivosť a dialýza" sa asi nedočkáme. Aj keď každého klienta poisťovne prijmú ako rovnocenného, biť sa budú len o niektorých. A tí by si mali vyberať podľa ponuky zdravotníckych služieb. Len aby sa to s poisťovňami neskončilo ako s niektorými politikmi. Pred voľbami nasľubujú a potom nesplnia ...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:38