StoryEditor

Bankové Kocúrkovo

09.09.2005, 00:00
V štáte slovenskom sa dejú neuveriteľné veci, a to aj po vstupe do Európskej únie.

V štáte slovenskom sa dejú neuveriteľné veci, a to aj po vstupe do Európskej únie. Stačí, ak si v banke požičiate peniaze, potom jej ich vrátite a o niekoľko rokov sa dozviete, že ste povinný podľa takého a hentakého zákona zaplatiť dlh ešte raz. Dajú vás na súd a ten od úbožiaka občana nekompromisne žiada zaplatiť už raz zaplatenú dlžnú sumu. Argumenty sú naskutku šalamúnske...
Celá vec sa odohrala v Slovenskej kreditnej banke, ktorá skrachovala v roku 2000. V tom čase mal klient na jednom účte malý debet (1 600 Sk), na druhom, devízovom, zasa o niečo vyšší vklad. Prostredníctvom inej banky, ktorú určil Fond ochrany vkladov, klient požiadal o vyplatenie nedostupného vkladu, pričom zároveň -- v deň jeho vyplatenia -- banka zo sumy kreditu odpočítala debet. Klient teda spokojne považoval celú záležitosť za doriešenú.
V skutočnosti ho však vedú ako neporiadnika a dlžníka, lebo podľa správkyne konkurznej podstaty mal po vyhlásení konkurzu Slovenskej kreditnej banky do 60 dní prihlásiť pohľadávku (nevyplatený zostatok z devízového účtu) a zároveň zaplatiť debetný zostatok (v sume predtým už zaplatenej!) vrátane úrokov z omeškania.
Ohromné! Môže si byť občan istý, že od neho nebudú vymáhať aj iné poplatky, ktoré už raz zaplatil? Koľko bežných občanov si bude vymáhať peniaze, ktoré raz v dobrej viere poctivo zaplatili, aby ešte raz splatili ten istý dlh?

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 14:20