StoryEditor

Názor: Husté mraky nad Transpetrolom

22.08.2006, 00:00

Manažéri Jukosu a holandskej firmy Yukos Finance B. V. vytvorili v apríli 2005 podľa holandského práva trust s menom Stichting Administratiekanto, do ktorého previedli akcie firmy Transpetrol, a. s., Bratislava a akcie ďalších firiem, ktoré boli v správe stopercentnej dcérskej spoločnosti firmy Jukos, holandskej spoločnosti Yukos Finance B. V. Táto firma dostala depozitné certifikáty trustu Stichting Administratiekanto.
Beneficientmi trustu sú na 50 percent Yukos Financie B. V. a druhej polovice samotná firma Jukos. V truste nie sú len akcie Transpetrolu, ale aj rafinérie Mazeikiu Nafta. Vďaka tej istej schéme si Steve Theede a jeho podriadení presunuli do trustu akcie ešte viac ako dvadsiatich dcérskych spoločností Yukos Finance B.V. Celkovo by malo ísť o aktíva v hodnote viac ako 10 mld. USD.
Motívy správania manažérov Yukos Finance B. V. nie sú známe, ale ruská generálna prokuratúra považuje bezodplatný prevod akcií za trestný čin sprenevery zvereného majetku a obohacovania sa, ktoré spôsobili značne veľkú škodu. Akcie sa previedli bez súhlasu slovenskej vlády, ktorý je potrebný pri prevode 49 percent podielu vo firme Transpetrol, čím sa porušili ustanovenia zmluvy o privatizácii a akcionárskej zmluvy.
Pojem trust je pre slovenské právne prostredie neznámy, ale je úplne bežný v iných krajinách, kde jeho existencia siaha do obdobia stredoveku. Trust vznikol ako produkt anglického akciového práva a používa sa v angloamerickom prostredí. Štáty s kontinentálnym právnym systémom, medzi ktoré patrí aj Slovensko, túto inštitúciu nepoznajú.
Trustová forma má veľa podôb, ktoré majú spoločné znaky. Ide o formu medziľudského vzťahu, pri ktorej prospech z majetku, ktorý vlastní jedna strana, teda správca trustu, plynie druhej strane, teda beneficientovi. Podmienky tohto vzťahu sú určované osobou, ktorá tento majetok poskytla, teda zakladateľom. Sú zvyčajne obsiahnuté v doklade, ktorý určuje trustová zmluva, alebo trust deed. Trust môže vzniknúť aj na základe ústnej dohody.
Beneficient je oprávnená osoba, pre ktorú je určitým spôsobom spravovaný majetok prostredníctvom trustu alebo, ktorá má z toho majetku prospech alebo úžitok, prípadne osoba, ktorá získava majetok na základe poslednej vôle.
Akú úlohu má trust v ekonomických vzťahoch? Trust je dokonalou ochranou proti nárokom tretích osôb, ktorými môžu byť napríklad v prípade fyzickej osoby neželaní dediči majetku, či v prípade právnických osôb veritelia, ktorí si robia nárok na založený majetok slúžiaci ako zábezpeka na úver.
Aké sú možné scenáre vývoja v prípade akcií Transpetrol? Na túto otázku neexistuje jedna jediná odpoveď. Je však viac ako pravdepodobné, že správca konkurznej podstaty sa môže snažiť vymeniť osoby, ktoré vytvorili trustový vzťah alebo podpísali trustovú zmluvu. Druhým možným scenárom je žaloba existencie trustu ako právneho inštitútu, do ktorého boli prevedené zahraničné aktíva.
Vo všetkých scenároch je spoločný jeden prvok: najväčšie nároky voči Jukosu majú ruské verejné inštitúcie a pološtátne spoločnosti s akciami registrovanými na burze. Jeden zo scenárov môže byť aj taký, že jedna z týchto firiem získa majetok, ktorý zostal po Jukose en bloc a automaticky sa stane akcionárom Transpetrolu.
Autor pracuje v oblasti ekonomického poradenstva

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:52