StoryEditor

Koaličné úlohy na stole nezávislých

19.01.2006, 23:00
Vládna koalícia sa včera dohodla na témach, ktoré chce presadiť do konca volebného obdobia. Ešte pred samotným vyjednávaním o spoločnom koaličnom postupe mali jednotlivé strany pripraviť a predložiť zoznam svojich požiadaviek. Napokon z neho musela spustiť najmä SDKÚ, ktorá na rokovací stôl položila najdlhší výpočet svojich predvolebných "ťahákov".

Vládna koalícia sa včera dohodla na témach, ktoré chce presadiť do konca volebného obdobia. Ešte pred samotným vyjednávaním o spoločnom koaličnom postupe mali jednotlivé strany pripraviť a predložiť zoznam svojich požiadaviek. Napokon z neho musela spustiť najmä SDKÚ, ktorá na rokovací stôl položila najdlhší výpočet svojich predvolebných "ťahákov". Zdá sa, že koaliční partneri neskočili na hru strany Mikuláša Dzurindu, ktorá postupne začala odkrývať svoje predvolebné karty. Jej zoznam obsahoval viacero návrhov, ktoré bolo možné považovať za predvolebné lákadlá pre konkrétne skupiny voličov.
Stopercentne úspešné však neboli ani ďalšie vládne strany. Aj ony museli pri tvorbe spoločného zoznamu priorít upustiť od svojich pôvodných predstáv. Definitívne sa ich pravdepodobne nevzdali. Môže sa stať, že sa v parlamente napokon objavia v podobe poslaneckých návrhov. Samotní koaliční politici túto možnosť ani nevylučujú, čím si nechávajú pootvorené zadné dvierka. S blížiacimi sa parlamentnými voľbami možno očakávať, že každá strana sa bude snažiť hrať na vlastné tričko.
Otvorených zostalo aj viacero citlivých tém, na ktorých sa koaliční lídri nedokázali dohodnúť. Horúcim zemiakom v ohni tak zostala napríklad zmluva o výhrade svedomia, na schválení ktorej stále trvajú kresťanskí demokrati, či zavedenie charty menšinových jazykov do nášho právneho systému. Tieto citlivé otázky ešte môžu v blízkej budúcnosti spôsobiť napätie v koaličnom tábore.
Aj napriek tomu, že sa koalícia na spoločných úlohách už dohodla, nie je ešte samozrejmé, že všetky dohodnuté priority budú napokon v parlamente aj schválené. Môže tu totiž platiť parafráza -- Človek mieni, Pán Boh mení. V pomeroch slovenskej parlamentnej matematiky teda môže znieť: Koalícia mieni, nezávislý mení. Jednoducho povedané, priechodnosť predvolebných úloh vládnych strán záleží na vôli nezávislých poslancov, keďže sa vláda v NR SR neopiera o väčšinu poslancov. Ak bude mať teda koalícia záujem, aby svoje dohody reálne naplnila, bude musieť presvedčiť aj ďalšieho nepísaného člena vládnej koalície -- kabinet podporujúcich nezávislých poslancov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:20