StoryEditor

Vydieranie

05.10.2006, 00:00

Predstavte si, že vláda v Pašalíkove si zrazu zmyslí, ako vybabrať s bezbranným obyvateľstvom a vychádzajúc z toho, že každá rodina obývajúca byt alebo dom je automaticky vlastníkom aspoň jedného auta, zavedie, aby každý platiteľ nájomného zároveň platil aj za auto. Hoci ho nemusí vôbec mať. Také nariadenie môže mať inšpiračný zdroj v tom, že "iná" vláda navrhla, aby každý, kto platí za elektrinu, zároveň platil aj koncesionársky poplatok za STV a SRo. Hoci ani rádioprijímač či televízor nemusí mať.
Deformácie pri znásilňovaní občanov nepoznajú hranice. De facto v krajine nútia platiť aj tých, ktorí odmietajú sledovať primitívne seriály, krváky a návody, ako zlikvidovať civilizáciu či erotické primitívnosti a ďalšie "skvostné" výtvory.
Povedzme, že v prípade rozhlasu je opodstatnenie poplatku oveľa väčšie, veď informovanosť ľudí v prípade hroziacej katastrofy musí byť nejako zabezpečená. Ale televízny prijímač v ére rozmachu počítačov a internetu naozaj nemusí mať každý. Tu by malo platiť kritérium dobrovoľnosti. Či azda budú občania v budúcnosti platiť aj za plynový sporák (lebo varí každá domácnosť), aj za vaňu, lebo v každej rodine sa niekto sprchuje, za vysávač, lebo raz za čas ho používame...?
Azda by sa občania mali hlasnejšie brániť pred vydieraním z pozície sily. Veď rôznych daní a poplatkov platia viac ako dosť. Okrem iných aj za palivá do svojich áut, za rôzne úkony na úradoch, za teplo v radiátoroch, ktoré neraz vôbec nepotrebujú a podobne. Nepripomína vám to zlého kráľa z rozprávky, ktorý na daniach zdieral obyvateľov svojho kráľovstva, až kým ho nevystriedal múdry panovník, ktorý dokázal zabezpečiť blaho ľudu aj bez vydierania z pozície sily?

Ivan Václavík, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:41