StoryEditor

Komentár HN: Tenká červená línia Zákonníka práce

21.07.2006, 00:00
Zákonník práce by mal byť poistným lankom. Hlavne v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou však prípadný nový obmedzujúci Zákonník práce môže ľudí doslova sotiť do priepasti čiernej práce, prípadne nezamestnanosti. Musí byť teda ochranným múrom pred tenkou červenou líniou, deliacou zamestnancov a zamestnávateľov od tejto priepasti.

Congratulations! Inovovaný Zákonník práce nedávno oslávil svoje tretie narodeniny. V živote človeka v tomto veku dochádza k zásadnému obratu (nástup do škôlky). Zdá sa, že aj náš zákonník čakajú tesne po oslave jeho narodenín výrazné zmeny. Síce bolestné, ale očakávané. Sociálni demokrati už dávnejšie sľubovali, že túto normu prekopú. A zdá sa, že si na tieto "poľnohospodárske" zámery našli aj nástroje. Ministerka Tomanová už totiž oznámila niektoré zmeny na ochranu zamestnancov. Ušľachtilý a dobrý cieľ. Niekedy však prílišná ochrana skôr škodí, a to z viacerých dôvodov. Ak si človek navykne, že ho stále niekto ofukuje, stane sa z neho nezodpovedný usmrkanec.
Ďalším dôvodom je aj fakt, že priveľká opatera zväzuje. V tomto prípade znepružňuje pracovný trh, a tým zvyšuje nezamestnanosť, čiernu prácu a korupciu. Ak podnikateľom, hlavne malým živnostníkom, ktorí ledva majú na svoje výplaty, znemožníte vyhodiť zamestnanca, tak ho radšej neprijme. Alebo ho zamestná na čierno. Vybabre tak s novým systémom hneď dvakrát.
Po prvé: nebude musieť platiť svojim zamestnancom neúmerne navýšenú minimálnu mzdu (plus odvody...). Pretože ak prejde nápad ministerky Tomanovej s členením výšky minimálnej mzdy podľa regiónov, bude mať podnikateľ ešte vyššiu motiváciu zamestnávať bez zmluvy. (Deje sa to hlavne v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou - zamestnávateľ si stanoví podmienky, a ak ich pracovník nesplní, ľahko si namiesto neho nájde náhradu.) Veľmi rýchlo sa zníži aj jeho prah bolesti pri platení pokút či podplácaní inšpektorov pri akciách ako Vietor I, II.
Po druhé: nebude ani povinný dodržiavať "zväzujúce" pravidlá Zákonníka práce, pretože vyhodí zamestnanca, kedy chce a ako chce (bez odstupného). Je to ako loziť po skalách bez istiacich lán. Adrenalínový šport, ale nie je pre každého. Preto by mali mať ľudia možnosť výberu. Práve Zákonník práce by mal byť poistným lankom. Hlavne v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou však prípadný nový obmedzujúci Zákonník práce môže ľudí doslova sotiť do priepasti čiernej práce, prípadne nezamestnanosti. Musí byť teda ochranným múrom pred tenkou červenou líniou, deliacou zamestnancov a zamestnávateľov od tejto priepasti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:10