StoryEditor

Nedostatok odvahy

30.05.2006, 00:00
Média prezentovali problém: Lymfodrenáž, ktorá sa používa aj na liečenie celulitídy, môže ohroziť zdravie. Firmy ktoré ju robia, tvrdia že nie. Lekári s tým nesúhlasia. Ich stanovisko podporuje aj minister Rudolf Zajac. Chce zmenu v predpisoch, aby lymfodrenáž mohli vykonávať len zdravotnícke zariadenia a robili by potrebné kontrolné vyšetrenia.

Médiá prezentovali problém: lymfodrenáž, ktorá sa používa aj na liečenie celulitídy, môže ohroziť zdravie. Firmy ktoré ju robia, tvrdia, že nie. Lekári s tým nesúhlasia. Ich stanovisko podporuje aj minister Rudolf Zajac. Chce zmenu v predpisoch, aby lymfodrenáž mohli vykonávať len zdravotnícke zariadenia a robili by potrebné kontrolné vyšetrenia.
Iný, podobný prípad: za antikoncepciu sa u niektorých lekárov platí, nie za tabletky, ale za vyšetrenie, ktorým sa má zistiť, či žena, ktorá sa chce chrániť pred počatím, neriskuje napríklad infarkt myokardu. Lekári žiadajúci spoplatnenie tohto vyšetrenia hovoria: antikoncepcia nie je terapia v zmysle jej cieľa - prinavrátenia zdravia. Platí to zrejme aj o celulitíde.
Podnikatelia dlhodobo broja proti vysokým odvodom a k nim patria aj odvody v prospech zdravotných poisťovní. Platia ich aj zamestnávatelia, a tým si zvyšujú náklady na prácu. Aj podnikatelia však majú manželky či kamarátky a na nich obdivujú hladké nohy bez celulitídy a vyhovuje im nechránený sex. Navyše podnikajú aj ženy.
V tomto období nové zdravotné poisťovne získavajú klientov. Nie je počuť, že by sa niektorá z nich rozhodla neuhrádzať vyšetrenia v súvislosti s antikoncepciou a kozmetickými výkonmi. A zároveň by z ušetrených peňazí odmeňovala svojich klientov poukážkami na častejšie komplexné preventívne vyšetrenia.
Za túto dilemu môže článok č. 40 Ústavy SR: "Na základe zdravotného poistenia majú občania právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť..." Politici ani Ústavný súd už roky nemajú odvahu stanoviť jej rozsah, alebo takúto dikciu z ústavy vyhodiť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:08