StoryEditor

Komentár HN: Lintnerova (ne)strana

18.12.2005, 23:00
Mám, nemám, mám, nemám. Takto sa kedysi mnohí z nás vytrhávaním lupienkov sedmokrásky rozhodovali, či niečo máme alebo nemáme urobiť.

Mám, nemám, mám, nemám. Takto sa kedysi mnohí z nás vytrhávaním lupienkov sedmokrásky rozhodovali, či niečo máme alebo nemáme urobiť. Podobne dnes vyzerá rozhodovanie poslanca parlamentu Ľubomíra Lintnera a jeho ľudí o tom, či majú alebo nemajú založiť novú politickú stranu. Aj napriek tomu, že pred niekoľkými týždňami jej vznik už avizovali, teraz váhajú, či má tento projekt vôbec ešte zmysel a šance na úspech. Samotný šéf poslaneckého klubu ANO, ktorý už však nie je členom rovnomennej strany, dokonca nahlas uvažuje aj o možnom konci politickej kariéry. Pripúšťa, že sa napokon vráti tam, odkiaľ do politiky prišiel - do mediálneho prostredia. Svoju príležitosť vidí napríklad v Slovenskom rozhlase, ktorý po dvoch kolách voľby ešte stále nepozná meno nového riaditeľa.
Je teda reálne, že úloha Lintnerovej skupiny poslancov NR SR sa skončí na poslednom zasadnutí parlamentu pred budúcoročnými parlamentnými voľbami. Dovtedy ešte podrží vládnu koalíciu pri moci a umožní jej schváliť posledné plánované legislatívne zmeny. Aký osud teda čaká ďalších poslancov združených v poslaneckom klube ANO či členov vlády, ktorí túto frakciu reprezentujú? Mnohí z nich s veľkou pravdepodobnosťou v politike skončia. Chtiac či nechtiac. Niektorí už svoj zámer odísť z politickej scény otvorene oznámili, iní si ešte budú hľadať cestičky, ako sa v boji o moc udržať.
V politike by na rozdiel od ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, ktorý svoju politickú úlohu už splnil, radi ešte zotrvali jeho kolegovia František Tóth a Jirko Malchárek. Prvý z nich chce svoj zámer naplniť práve prostredníctvom založenia novej liberálnej strany, druhý zatiaľ o svojej budúcnosti mlčí. V kuloároch sa však stále šepká o tom, že práve Malchárek by mohol zakotviť v Dzurindovej SDKÚ. O ďalších v iných stranách už pravdepodobne záujem nebude.
Ako sa teda skončí politická dráha bývalých členov liberálnej strany, ešte nevieme. Jedno tvrdenie hraničiace s istotou už však vysloviť môžeme: Na Slovensku sa opäť, ako niekoľkokrát predtým, vyprázdni liberálny priestor. Otázkou ostáva, kto a kedy ho znovu obsadí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:21