StoryEditor

Komentár HN: Len aby to nedopadlo, ako to zatiaľ vyzerá

Čokoľvek by som povedal, nikto by mi neveril, obhajoval minister financií Ján Počiatek svoje mlčanie, keď sa ho pýtali, akými zdrojmi chce kryť ciele programového vyhlásenia. Mal pravdu.
Minister doteraz nevystúpil v jedinej diskusnej relácií, a donedávna nedal ani jedinú indíciu, z čoho by chcel vykryť zníženie DPH, príplatky za narodenie bábätka, zvýšenie agrodotácií, odškodnenie klientov BMG a spol. plus ďalších 17 ekonomických sľubov minimálne za 50 miliárd korún. Ani jedinú. Aj keď premiér Robert Fico veľkoryso vyhlásil, že zdroje na to vláda má - najnovšie v rezervách rezortných kapitol - sa zatiaľ každý člen koaličného tábora akémukoľvek načrtnutiu tejto pre Slovensko životnej dôležitej odpovede vyhýba.
Kabinet pritom už narýchlo splnil pár hlavných sľubov - zrušil zdravotnícke poplatky, čo bude lekárov a nemocnice stáť 500 miliónov až 2,5 miliardy korún. A odvolal funkcionárov Fondu národného majetku, ktorí "si nevšimli, že sa zmenila koalícia," aby už náhodou nestihli sprivatizovať ani balíček zápaliek. Toľko priority, lenže čo teraz?
Rokovanie o rozpočte, ktorý by síce mal byť krytý komfortnou 85-člennou parlamentnou väčšinou, sa blíži. Hoci je vláda ešte mladá a dá sa pochopiť, že nemusí mať úplne jasno v prerozdelení peňazí, je takéto zahmlievanie veľmi zlým signálom. Obzvlášť, keď programové vyhlásenie ctí prijatie eura v roku 2009.
Blížiaca sa debata o rozpočte bude výrazne ovplyvnená istým faktorom B, rozumej predsedom parlamentného výboru pre financie, rozpočet a menu Jozefom Burianom. Jeho výbor bude poslancom odporúčať, ktoré pozmeňovacie návrhy majú alebo nemajú schváliť do zákona.
Tento predseda finančného výboru vo včerajšej diskusii Slovenskej televízie nepovedal nič konkrétne, rétorika ostala na predvolebnej úrovni. Na úrovni opozície a kritiky predchádzajúcej vlády. Burian dokonca "zmenil" štatút Národnej banky Slovenska. Z nezávislej inštitúcie, ktorej základnou funkciou je udržiavanie cenovej stability na, ako povedal, "normálny podnikateľský subjekt." To už aby banka pomaly začala žiadať o investičné stimuly. Alebo by jej mohli vyrubiť špeciálnu daň...
Predseda finančného výboru sa zachoval ako jeho legendárny menovec, o niečo menej vystrašený chlapík Vlasta: "Ještě se nestalo, aby to nějak nedopadlo." Len aby to nedopadlo tak, ako to zatiaľ vyzerá.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:15