StoryEditor

Poistná emancipácia

27.10.2005, 00:00
Plánované individuálne určovanie povinného poistného za automobil poriadne rozvíril náladu motoristov. Muži sa naozaj zľakli, že budú musieť za auto zaplatiť viac. I keď sa v prvých dňoch šírenia tejto správy ešte nevedelo, čo znamená kritérium pohlavia, bolo zrejmé, že ide o to, že ženy zaplatia menej než muži, pretože zo štatistík vyplýva, že sú pozornejšie a zodpovednejšie vodičky.

Plánované individuálne určovanie povinného poistného za automobil poriadne rozvírilo náladu motoristov. Muži sa naozaj zľakli, že budú musieť za auto zaplatiť viac. I keď sa v prvých dňoch šírenia tejto správy ešte nevedelo, čo znamená kritérium pohlavia, bolo zrejmé, že ide o to, že ženy zaplatia menej než muži, pretože zo štatistík vyplýva, že sú pozornejšie a zodpovednejšie vodičky. Muži začali tvrdiť, že keď sme už takí emancipovaní, emancipácia sa má uplatniť aj v tejto veci. Ba zdôrazňovali, že rozlišovanie výšky poistného podľa pohlavia je priam diskriminačný moment.
Emancipácia, diskriminácia... Ženy by mohli o tom rozprávať. Počnúc chodom rodiny, ktorý je takmer úplne len na ich pleciach, cez pracovné zaradenie a nižšiu mzdu v porovnaní s mužmi za tú istú prácu až po možnosti všeobecného uplatnenia v spoločenskom živote. Ženy sú nútené kvôli rodine robiť ústupky v budovaní kariéry a ak sa predsa len pokúsia o súťaženie s mužmi, narážajú na bariéry, ktoré vyplývajú z tradičného posudzovania postavenia žien v spoločnosti.
Bolo by celkom zaujímavé, keby raz nejaká zamestnankyňa povedala svojmu kolegovi, že sa nemá starať do jej záležitostí, nech si radšej vezme zrkadlo, a zíza doň celý deň. Alebo že nebude brať jeho poznámky vážne, pretože vonku je nízky tlak, a ten zle vplýva na emócie mužov. Alebo že nechce vyrušovať kolegu s takými prízemnými vecami, ako je plnenie pracovných úloh, keď on má milión iných starostí, napríklad: čo dnes uvarím na večeru. Alebo, alebo...
Summa summarum, neverím, že kritérium pohlavia by malo nejaký význam. Veď muži sa rýchlo vynájdu: prepíšu auto na manželku. A je to!

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:59