StoryEditor

Božstvo menom píplmeter

03.04.2006, 00:00
Istý renomovaný televízny programový týždenník sa nedávno pokúsil aspoň stručne odpovedať na otázku divákov, prečo sa kvalitné filmy spravidla vysielajú až v neskorých večerných hodinách. Časopis, samozrejme, požiadal o odpoveď hovorcov dvoch najväčších slovenských súkromných televízií.

Renomovaný televízny programový týždenník sa nedávno pokúsil aspoň stručne odpovedať na otázku divákov, prečo sa kvalitné filmy spravidla vysielajú až v neskorých večerných hodinách. Časopis, samozrejme, požiadal o odpoveď hovorcov dvoch najväčších slovenských súkromných televízií. Dozvedeli sme sa nevídané veci. Kým jeden hovorca tvrdil, že v neskorých večerných hodinách sa vysielajú spravidla niekoľkonásobné reprízy filmov, druhý dôvodil, že ide o diela určené náročným alebo "menšinovým" divákom. Nebudem vás nudiť vymenúvaním titulov, ktoré takto na prahu noci obe televízie už odvysielali, určite by ste však boli prekvapení, aké filmy sa dostali do onej "menšinovo diváckej" kategórie. Je zrejmé, že v pozadí podobnej dramaturgie sa skrýva opäť božstvo zvané píplmeter. Prax je taká, že televízie najprv doslova skazia divácky vkus vysielaním údajne zábavného braku v hlavnom vysielacom čase a keby potom aj zaradili nejaký "normálny" film, povedzme, na dvadsiatu hodinu, píplmetre začnú biť na poplach, pretože kto z divákov by už bol ochotný hneď po televíznych novinách pozerať niečo, čo si vyžaduje o voľačo viac ako bezduchú konzumáciu blikajúceho obrazu? O tom, že odborníkmi sa to okolo nás len tak hemží, napokon svedčí aj prípad televízneho seriálu Medzi nami. Po zložitom šachovaní, keď ho povláčili po rozličných vysielacích časoch a napokon zakotvil v čase, keď konkurenčná televízia vysiela svoje hlavné spravodajstvo, prišlo oznámenie, že píplmetre opäť zapípali a televízia končí s nakrúcaním ďalších častí. Je totiž zrejmé, že každý, kto má možnosť sledovať televízne noviny oboch súkromných televízií, túto možnosť aj využije a radšej oželie seriál, hoci ho má už "rozpozeraný", prípadne si ho nahrá na video a pozrie neskôr. Lenže to už píplmetre zrejme nezaujíma.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 15:41