StoryEditor

Komentár HN: V Smere je živo

19.03.2006, 23:00
V Smere-SD sa zrejme dejú vážne veci. Zakladateľka a podpredsedníčka strany Monika Beňová ustupuje zo svojich poslaneckých a ministerských ambícií.

V Smere-SD sa zrejme dejú vážne veci. Zakladateľka a podpredsedníčka strany Monika Beňová ustupuje zo svojich poslaneckých a ministerských ambícií.
Príčin sa ukazuje viac. Môžu to byť čisto osobné, rodinné dôvody. Ale ponúkajú sa i zaujímavejšie. Jednou z nich je nespokojnosť regionálnych štruktúr s centralizáciou rozhodovania. Robert Fico pri zakladaní strany pred šiestimi rokmi videl deštrukčný vplyv regionálnych štruktúr SDĽ na politiku ústredia, resp. využívanie regiónov, často starých štruktúr v pôvodnom zmysle, čo priamo viedlo k jej rozpadu a faktickému zániku. Preto zakotvil výsadné postavenie zakladateľov strany, a teda centralizáciu, do stanov. Teraz pocítil odpor členov z regiónov, paradoxne, do istej miery zdedených z SDĽ. Centralizmu, ktorý vyvrcholil pri zostavovaní kandidátky, kladú odpor regionálne organizácie Smeru, najmä na východe. Časť bývalých členov SDĽ je navyše nespokojná s umiestnením "svojich" - bývalého tajomníka Jána Richtera a posledného predsedu Ľubomíra Petráka. Rozkol strany, čo len s malými stratami na podpore, ale veľkými na imidži, si teraz Fico nemôže dovoliť. Územné stranícke štruktúry teraz mimoriadne potrebuje.
Ficovi odchádza jediná žena v užšom vedení. Na jej odborné schopnosti a súlad ambícií s reálnymi možnosťami zastávať post ministra zahraničných vecí možno mať rôzne názory. Má skúsenosti, zručnosť v polemikách a medzi voličmi Smeru určitú popularitu. Je nielen poslankyňou Európskeho parlamentu, ale aj Bratislavského samosprávneho kraja.
Na druhej strane, Ficovi prospeje prestrihnutie väzby Smeru s Fedorom Flašíkom. Politickí súperi mu Flašíkovu minulosť sústavne obúchavajú o hlavu a jemu zakaždým neostáva iné, ako tému zahovárať. Obchody Flašíkovej firmy Donar s HZDS určite mnohým voličom prekážajú, a Smer by volili so zaťatými zubami. A aj keď trpká chuť po spojení Flašíka s HZDS Smeru ostane, nebude každý predvolebný deň na ich tanieri. Imidž Smeru by sa odvrhnutím Flašíka mal u potenciálnych voličov zlepšiť.
Diať sa môže všeličo. Závisí to od hĺbky rozporu a ochoty potlačenej skupinky zveriť sa so svojimi informáciami a skúsenosťami zo Smeru verejnosti. Sú indície a dohady o spojeniach Smeru s niektorými záujmovými skupinami, ale keby o tom Flašík začal hovoriť nahlas, volebným výhľadom Smeru by to neprospelo. Ale ako to býva, všetko zlé je na niečo dobré - paralyzovanie Beňovej (Flašíka) môže byť varovaním iným skupinám a ich exponentom vo vedení strany: sme pred víťaznými voľbami, ale vy pri tom (a po tom) byť nemusíte.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:19