StoryEditor

Čo s triumfom pravice

29.10.2006, 23:00

Českí občianski demokrati zaznamenali vo voľbách do Senátu ďalší výrazný volebný úspech v rade za sebou - napríklad pred týždňom si ODS zo všetkých parlamentných strán najviac polepšila v obecných zastupiteľstvách (ovládla radnice v 20 z troch desiatok veľkých miest), vyhrala júnové voľby do dolnej komory parlamentu, uspela aj vo voľbách do krajských zastupiteľstiev, atď.
Voliči teda dávajú stabilne najavo svoje sympatie neľavicovým stranám, nechcú však monopol ODS - asi aj preto kandidáti KDU-ČSL povyhrávali v druhom kole nad súpermi z ODS a presadili sa aj malé strany či nezávislí.
Pre Mirka Topolánka a jeho občianskych demokratov je podstatné to, že majú väčšinu v Senáte a spolu s KDU-ČSL aj ústavnú väčšinu. Preložené do praktickej politiky - v Senáte neprejde ani jeden ľavicový zákon a veto hornej komory neprelomí ľavicový tandem ČSSD-KSČM.
Spokojný môže byť aj prezident Václav Klaus, lebo pohodlná senátna väčšina ODS/KDU-ČSL mu zabezpečuje istotu znovuzvolenia za prezidenta na jar 2008 v tejto komore parlamentu.
Senátne voľby neboli kľúčom k rozuzleniu najzávažnejšieho problému - ČR nemá od júnových volieb novú stabilnú vládu. Po nedeľných televíznych debatách je však jasnejšie, že lídri parlamentných strán sú oveľa bližšie k dohode o predčasných voľbách. Spor je iba v technike, ako sa k nim dopracovať. Paroubek trvá na zdĺhavom ústavnom postupe, lebo mu ide o čas: Vie, že čím neskôr (jeseň 2007?) voľby budú, tým má viac času na konsolidáciu voličskej základne. ODS chce naproti tomu využiť priazeň voličov už na jar.
ODS spolu s KDU-ČSL dovtedy musia vyriešiť kľúčovú vec - ako nevystrašiť voličov z monopolu moci v krajine. Lebo aj tým, čo nemajú v láske Paroubka či komunistov, nemusí byť pochuti ani Česko na čele s aristokratickým Klausom v kombinácii s ODS a kresťanskými demokratmi. Ako a či sa česká pravica dokáže podeliť o moc v štáte, má šancu ukázať v najbližších dňoch pri voľbe starostov a primátorov či pri delení moci v jednotlivých obecných zastupiteľstvách. Tu by im profesor Klaus mohol pripomenúť Cicerona, ktorý varoval, že z priveľkej moci vládcov vzniká zánik vládcov.

Peter Turčík, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 01:07