StoryEditor

Mobily a etika

20.11.2005, 23:00
Môj nebohý profesor dejepisu si vždy našiel čas, aby nás popri vysvetľovaní diania vo svete upozornil aj na pravidlá slušného správania. Raz nám rozprával o tom, ako sa máme zachovať, keď niekto telefonuje.

Môj nebohý profesor dejepisu si vždy našiel čas, aby nás popri vysvetľovaní diania vo svete upozornil aj na pravidlá slušného správania. Raz nám rozprával o tom, ako sa máme zachovať, keď niekto telefonuje. Nemali by sme vstúpiť do miestnosti, keď tam práve prebieha telefonický hovor, povedal. Ak sme však už vnútri a nami navštíveného človeka -- či je to náš známy, či je to nejaký úradník, lekár alebo ktokoľvek iný -- zavolajú telefonicky, musíme sa niečím zamestnať, aby bolo zjavné, že nepočúvame hovor. Máme sa hrabať v taške, listovať v novinách, v poznámkovom bloku, a keď nič takéto nie je poruke, máme sa s veľkým záujmom pozerať von oknom. Pán profesor nehovoril o mobilných telefónoch, veď v tom čase u nás ešte neboli.
Mobily sú vynikajúcim vynálezom: človek je dosiahnuteľný kdekoľvek a kedykoľvek. Znamená to však aj to, že výhoda mobilných telefónov je aj ich nevýhoda. Pre ten istý dôvod: človek je dosiahnuteľný kdekoľvek a kedykoľvek. No keď si dobre zvážime, je to naozaj skôr výhoda.
Na mobiloch mi prekáža len jedna vec: keď niekto dokáže neprestajne hovoriť aj hodinu, ako napríklad nedávno -- prichádzajúc autobusom z Nitry do Bratislavy. Istý mladý muž si zavolal svojej milej a celú cestu sa s ňou bavil o tom, čo v ten deň robil, čo sa mu podarilo a čo nie, potom že čo budú mať na večeru, či pôjdu večer von a či nie, a jednostaj jej kurizoval... Hlučný hovor mladíka ma iritoval. Nevedela som sa sústrediť na knihu, ktorú som mala so sebou. No dobre, priznám sa, hovorí zo mňa slepá závisť: závidela som mu, že si mohol dovoliť viac ako hodinový hovor. A ešte viac som závidela žienke na druhom konci linky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 05:47