StoryEditor

Minister čoho?

13.12.2006, 23:00

Vznikne nový úrad -- ministerstvo cestovného ruchu. Neprekáža, že premiér volá po zredukovaní administratívy. Dôležité je pomôcť turistickému ruchu. Povedzme si pravdu: Slovensko nemá príliš veľa miest, ktoré sú pre turistov vhodné. Jednoducho preto, že na väčšine územia je toho málo na obdivovanie, a keby aj bolo, potom pobytu turistov bráni infraštruktúra, ktorá zostala na úrovni spred troch desaťročí.
Medzi zahraničnými hosťami nie je veľa ľudí, ktorí by boli zvedaví na kráčanie po horských hrebeňoch (azda mimo Tatier a Slovenského raja). Na väčšine územia Slovenska v obciach nájdeme medzi prístupnými objektmi jednoduchú zvonicu a skalný útvar v lese, kam vedie zle vyznačený chodník. V sídle je bufet s pivom a trvanlivým pečivom a obchod. To nie je terno...
Bohužiaľ, sú aj ďalšie prekážky, ktoré odrádzajú zahraničných hostí. Napríklad, že bankomat je až desať kilometrov ďaleko. Ale aj tam, kde je, nemusí fungovať. V call centre, ktoré je v Prahe, vás v sobotu napoludnie poučia, že v ten deň bankomat už neopravia. Preto sa tam zahraničný turista neubytuje a vydá sa do väčšieho mesta.
Pre menej príťažlivé miesta platí, že tu turistický ruch môžu oživiť Slováci, ak ich budú navštevovať. Na to však musia mať viac času a peňazí. To však ministerstvo turistického ruchu nevyrieši tam, kde líšky dávajú dobrú noc. Dá sa však tušiť jeho náplň: bude dbať na to, aby sa pri delení peňazí európskych aj našich daňových poplatníkov nezabudlo na zariadenia vo vlastníctve mečiarovských privatizérov.

Juraj Vechter, publicista

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:07