StoryEditor

Komentár HN: Pochopiteľná nedôvera k nebankám

08.06.2006, 00:00
Nebankové subjekty. Po počutí týchto dvoch slov niekoľkým desiatkam tisícov klientov v minulosti skrachovaných nebankových spoločností nabehne husia koža. A nielen im. Ani manažéri v mnohých dnešných spoločnostiach, zaoberajúcich sa investovaním prostriedkov či už z vlastných zdrojov alebo zo zdrojov získaných na základe verejnej výzvy, toto slovné spojenie nepočujú radi. Kauzy nebankových subjektov spred štyroch rokov sa stali symbolom podvodu vykonávaného v masovom meradle, šíriaceho sa bez akéhokoľvek obmedzenia štátnou mocou. Aj preto už manažéri nechcú tieto dve slová počuť v spojení s ich firmou, lebo na Slovensku to pre nich automaticky znamená zlú povesť.

Nebankové subjekty. Po počutí týchto dvoch slov niekoľkým desiatkam tisíc klientov v minulosti skrachovaných nebankových spoločností nabehne husia koža. A nielen im. Ani manažéri v mnohých dnešných spoločnostiach, zaoberajúcich sa investovaním prostriedkov, či už z vlastných zdrojov alebo zo zdrojov získaných na základe verejnej výzvy, toto slovné spojenie nepočujú radi. Kauzy nebankových subjektov spred štyroch rokov sa stali symbolom podvodu vykonávaného v masovom meradle, šíriaceho sa bez akéhokoľvek obmedzenia štátnou mocou. Ani preto už manažéri nechcú tieto dve slová počuť v spojení s ich firmou, lebo na Slovensku to pre nich automaticky znamená zlú povesť.
Pri pátraní po nebankových subjektoch narazíte na internete na zoznam spoločností, ktoré takéto služby ponúkajú. Keď však začnete po nich pátrať bližšie, väčšinou zistíte, že neexistujú. Dôvod ukončenia ich činnosti je v mnohých prípadoch veľmi jasný -- krach alebo veľmi nejasný -- na kontaktných adresách niet po nich ani najmenšej stopy, telefónne linky sú hluché.
O veľký pokrok pri ochrane investora sa pričinila zmenená legislatíva a efektívnejší výkon dohľadu. Aj to však prišilo až po krachu veľkých spoločností typu Horizont Slovakia a BMG Invest, v ktorých sa podľa odhadu stratilo asi 26 miliárd.
Stratené peniaze a tragédie v mnohých slovenských rodinách vytvorili na Slovensku vysoký stupeň averzie k tejto forme investovania. Práve Slovensko by v tejto oblasti však mohlo nadviazať na tradície staré viac ako sto rokov. Ide o tradície finančného družstevníctva -- svojpomocné, sporiteľné a úverové spolky.
Žiadna z týchto foriem podnikania to však po dožívajúcej a stále traumatizujúcej skutočnosti krachu nebankových subjektov nebude mať ľahké. Ľudia takýmto subjektom nebudú veriť a nebudú veriť ani štátu, že ich v prípade podvodov ochráni. Ani podnikatelia a manažéri sa do takejto formy podnikania nehrnú. To je však už pri súčasnej podobe legislatívy škoda a ochudobňuje to investorov aj ekonomiku o ďalšie možnosti rozvoja.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:24