StoryEditor

Komentár HN: Ľudí presvedčí dobrá reklama

24.07.2006, 00:00

Pravicový ekonóm, spolutvorca daňovej reformy, poradca exministra financií a exministerky práce Richard Sulík sa stal poradcom v ľavicovej vláde. Pravdepodobne to zarazilo všetkých, ktorí si ho spájajú s touto minulosťou. A ešte s niečím - odvodovým bonusom, ktorý sa celkom určite nespája s ľavicovou predstavou sociálnej politiky. Je to radikálne odlišný systém od toho dnešného.
Prečo prijal Sulík ponuku ministra financií stať sa jeho poradcom? Oficiálna verzia znie: chcem, aby sa zachovala daňová reforma. Určite je to jeden z dôvodov. Ale. Sulík sa stal poradcom ministra, ktorý, zdá sa, je prístupný rozumným riešeniam. Vlastne sa kvôli tomu už dostal do konfliktu so svojím nadriadeným - premiérom Ficom. Stačí ísť v novinových správach nejaký ten týždeň dozadu. Z tohto vyplýva, že minister Počiatek je dostatočnou zárukou pre dane. A ak im nepomôže on, určite sa to nepodarí jeho poradcovi.
Prečo sa teda stal Sulík poradcom v ľavicovej vláde? Chce presadiť zmenu v odvodoch. Ak to však chce urobiť, okrem jedného rozumného ministra potrebuje ešte jedného rozumného ministra. Odvody sú totiž v kompetencii ministerstva práce. A tu vzniká veľký otáznik. Pretože ministerstvo práce môžeme pokojne zaradiť medzi najdôležitejšie rezorty v rukách sociálnych demokratov. Rezort práce je totiž ten, ktorý majú ľudia takpovediac na muške. Veď rezort práce rozhoduje o sociálnej politike, navrhuje, koľko sociálnych dávok bude a v akej výške sa vyplatia. A práve Smer pred voľbami sľuboval niekedy až neúmerné zvyšovanie sociálnych dávok. Toto sú veci, ktoré jeho voličov veľmi zaujímajú.
Reformátor Sulík má pred sebou ťažkú úlohu. Presvedčiť ľudí vo vláde, že odvodový bonus je to, čo Slovensko potrebuje. A musí ich presvedčiť, že jeho zavedenie nebude mať negatívny dosah na verejné financie, ale hlavne na preferencie sociálnych demokratov. Odvodový bonus potrebuje reklamu, s chytľavým sloganom, ktorý ľudí presvedčí...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 22:37