StoryEditor

Chýba zrozumiteľnosť

16.01.2007, 23:00

Každoročné reportovanie firiem je v súčasnej podobe neprehľadné, pre zainteresované strany čoraz menej zrozumiteľné a tento stav je potrebné zmeniť. To je hlavné posolstvo, ktoré v ostatnom čase tlmočili (podnikateľskej) verejnosti predstavitelia významných audítorských spoločnosti, regulačných orgánov či odborníci na komunikáciu, najmä z Európy a Spojených štátov. Informoval o tom denník Financial Times.
Príčin je niekoľko. Jednou z hlavných je to prudký rozvoj informačných technológií, ktorý uľahčil tvorbu a distribúciu informácií. To spôsobilo, že aj objem informácií v ročných správach spoločností narástol, avšak ich informačná hodnota rástla pomalším tempom, lebo dôležité informácie sa stratili medzi ostatnými. Tiež snaha čoraz väčšieho počtu spoločností účtovať podľa medzinárodných finančných štandardov, mimoriadne zložitých pre svoju komplexnosť, prispela k nárastu, ale aj k zložitosti reportovaných informácií.
Odborníci sa zhodujú predovšetkým na potrebe zmeny prístupu k samotnej tvorbe informácií. Mnoho podnikateľských subjektov podľa nich pristupuje k tvorbe výročných správ podľa zaužívanej schémy, ktorá sa už roky nezmenila a nezohľadňuje meniace sa potreby zainteresovaných strán, predovšetkým investorov. Tí už v súčasnosti vyhľadávajú namiesto informácií o minulom stave firmy, ktoré sú nepochybne stále dôležité, v čoraz väčšej miere informácie o jej možnostiach, plánoch a cieľoch do budúcnosti. Z tohto hľadiska má nadobudnúť väčší význam nefinančná časť reportov, jej štruktúra však musí prejsť výraznými zmenami.
Oveľa väčší priestor majú dostať stratégie a informácie, týkajúce sa budúcich cieľov. Kľúčovými v tomto zmysle majú byť priame komentáre členov topmanažmentu k stavu firmy, jej trhovej pozícii, budúcich cieľov a podobne, pretože práve takto interpretované informácie sú, predovšetkým pre investorov, dôležité a dôveryhodné. Zmeniť by sa mala aj grafická časť reportov, ktorá by mala byť jednoduchšie stvárnená, doplnená o komentár k jednotlivým uvádzaným údajom.


Milan Kisztner, Inštitút INEKO (Autor je koordinátorom súťaže Najlepšia ročná správa)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:05