StoryEditor

Navzdory Smeru, smerom ku Kronospanu

Drevársky koncern Kronospan chce a dostane obrovské daňové úľavy, 3,6 miliardy korún za to, že nepresunie výrobu do Poľska a nevyhodí 500 ľudí, ktorých u nás zamestnáva.

Drevársky koncern Kronospan chce a dostane obrovské daňové úľavy, 3,6 miliardy korún za to, že nepresunie výrobu do Poľska a nevyhodí 500 ľudí, ktorých u nás zamestnáva.
Novinári sa už tešili na šťavnatý konflikt, v domnienke, že okrem zopár veľkých firiem bude protestovať aj ministerstvo financií. Veď len nedávno Ivanovi Miklošovi prekážali štedré stimuly pre levickú fabriku Hankook, ktoré dohodol ešte Pavol Rusko. Plus -- minister bol dlho známy tým, že sa snaží ušetriť, kde sa len dá.
Lenže žiadny konflikt sa nekoná. Ministerstvo hovorí, že fabrika je v oblasti s vysokou nezamestnanosťou, a nech radšej región získa ďalších 550 miest namiesto toho, aby päť stovák stratil, že tých nízkokvalifikovaných ľudí by aj tak nikto nezamestnal, a vôbec.
Predvolebné klišé sa tak dostáva aj do pásovej výroby plávajúcich podláh.
Vláda si a priori nemôže po prípadoch Dräxlmaier, Vihorlat Snina a Samsonite dovoliť ďalšieho odchádzajúceho investora, nech to stojí koľko stojí. Väčšina potenciálnych voličov totiž netuší, že za odchod zahraničných podnikov nemôžu ministri, ale medzinárodný ekonomický boj o investície. Ak sa potom správne odkomunikuje, ako SDKÚ "zachránila drevársku výrobu v regióne," tak sa môže spoľahnúť minimálne na tých 1 050 hlasov zvolenských a prešovských drevárov, ktorí neprídu o prácu.
Minister, pochopiteľne, veľmi dobre vie, že Prešov je mesto, kde je voličská základňa SDKÚ mimoriadne silná. Tak prečo nevyhovieť svojim skorokrajanom, keď je to pre dobro veci? Oplatiť sa to môže aj vo Zvolene, kde by sa ručička voličských sympatií po ústupku smerom ku Kronospanu a navzdory Smeru mohla posunúť v prospech pravice.
Je zvláštne, že ministerstvu zrazu neprekážajú 3,6-miliardové daňové úľavy, keď napríklad nevie nájsť 500 miliónov korún na povodňové škody, aj keď -- miliardovým výpadkom v budúcich rozpočtoch sa možno už SDKÚ zaoberať nebude. Okrem toho, úľava nie je hotovosť, takže Slovensko o žiadne peniaze fyzicky nepríde. Len aby teraz nadštandardné úľavy nechceli aj ďalší.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:46