StoryEditor

Predvolebná hra či realita ?

29.11.2006, 23:00

Ani tohoročné komunálne voľby , v ktorých sa uchádza o posty poslancov, starostov a primátorov vyše 25 tisíc kandidátov, sa nezaobišli bez zopár prekvapení. Na poslednú chvíľu, čo má samozrejme väčší efekt, sa niekoľko záujemcov o primátorský post vzdalo kandidatúry. Aj keď sa očakávalo, že kandidatúra podnikateľa Mariána Kočnera na primátora hlavného mesta Bratislavy je takpovediac "naoko", a hrá v prospech papierovo silnejšej Moniky Flašíkovej-Beňovej (Smer-SD), nestalo sa tak. Kočner to myslel vážne.
Kandidátom - predtým súperom - ale nedávno ponúklo svoju voličskú základňu viacero ľudí v iných slovenských mestách a obciach. Ide napríklad o Milana Kepeňu (kandidoval za Slobodné fórum), ktorý sa v Banskej Bystrici dobrovoľne rozhodol podporovať Ivana Saktora. Aj Pavol Leštinský z KSS sa vzdal v prospech Jozefa Dvonča v primátoroskom súboji v Nitre. Nezávislý kandidát na primátora v Zlatých Moravciach Jozef Hudec urobil toto gesto pre Milana Galabu. Kandidáta na primátora Trnavy Igora Pinkavu zas stiahlo Hnutie za demokraciu, aby mohli podporovať Stanislava Križana.
Komu teda odovzdávajú hlasy potenciálnych voličov predčasne odchádzajúci kandidáti? Za všetkými - Saktorom, Dvončom, Galabom a Križanom - stojí Smer-SD. Nuž, práve strana momentálne medzi voličmi najsilnejšia. Strana, ktorá má rozhodujúce slovo aj v rámci vládnej koalície.
Je ešte pochopiteľné, pokiaľ to urobí Hudec, ktorý kandidoval ako nezávislý napriek tomu, že bol členom Smeru-SD. Vzdal sa a so smeráckym kandidátom podľa informácií agentúry SITA ešte aj chodí po predvolebných mítingoch, kde ľuďom vysvetľuje svoje odstúpenie. Čo k takémuto kroku však viedlo tých ostatných?
Skutočne uznali, že nemajú šancu bojovať s kandidátom silnejšej strany? Alebo to bola predtým "len taká hra". Ohlásim kandidatúru, investujem do kampane (veď sa mi to vráti), získam priazeň akej-takej časti voličov a na poslednú chvíľu im poviem, nech radšej krúžkujú iného kandidáta. Ak by to v týchto prípadoch naozaj tak bolo, čo sa nedá preukázať, tak to by bola potom nie najčistejšia hra s voličom. Zostáva nám veriť, že všetci tí, ktorí v poslednom momente odstúpili z volebného súperenia, to myslia naozaj úprimne, že im asi došiel dych v predvolebnej kampani. Stáva sa to aj inde, v ešte vyspelejších demokraciách, ako tá naša, že kandidáti reálne zhodnotia svoje šance a uvoľnia priestor pre iných. Že by sme sa posunuli ďalej?


Slávka Habrmanová, redaktorka domáceho oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 20:00