StoryEditor

Zakliaty liberálny priestor

24.01.2006, 23:00
Na našej politickej scéne sa opäť vyprázdňuje liberálny, teda stredový politický priestor. Pre politické strany, ktoré ho doteraz obsadzovali, bol akoby zakliaty. Najskôr doň vstúpila Demokratická únia.

Na našej politickej scéne sa opäť vyprázdňuje liberálny, teda stredový politický priestor. Pre politické strany, ktoré ho doteraz obsadzovali, bol akoby zakliaty. Najskôr doň vstúpila Demokratická únia. Tá sa však pričinením svojich vtedajších vrcholných predstaviteľov -- Eduarda Kukana, Ľubomíra Haracha, Milana Kňažka či Romana Kováča -- rozpustila v SDKÚ. Uvoľnený priestor sa potom pokúsil obsadiť Pavol Rusko so svojou Alianciou nového občana. Na určitý čas sa mu to aj podarilo. Dnes je však situácia taká, že práve jeho pričinením sa táto strana rozpadá a v pravidelných intervaloch ju opúšťajú jeho najbližší spolupracovníci. ANO v posledných mesiacoch spadla z niekdajších ôsmich percent na dnešnú ani nie dvojpercentnú voličskú podporu. V súčasnosti je na kolenách, z ktorých sa už pravdepodobne nedokáže postaviť.
Preto je logické, že sa priestor, ktorý doteraz obsadzovala, bude snažiť zaplniť niekto iný. Záujemcov o voličov, ktorí postupne opúšťajú ANO podobne ako jej politici, je viacero. Medzi najvážnejších patrí Slobodné fórum, časť z nich pravdepodobne preberie aj Dzurindova SDKÚ. Do boja o liberálneho voliča plánuje vstúpiť aj novovznikajúca strana Nádej, ktorú zakladajú odídenci z ANO -- ministri František Tóth a Jirko Malchárek. Tým však odborníci veľké šance na úspech nedávajú. Z rozkladu Ruskovej strany tak môžu najviac profitovať strany Zuzany Martinákovej a Mikuláša Dzurindu. Z doterajšieho vývoja predvolebných volebných preferencií môžeme vidieť, že úspešnejšie si zatiaľ počína Slobodné fórum. Práve jeho podpora sa výraznejšie zvýšila po tom, čo sa ANO definitívne "rozbila" na kauze Ruskových zmeniek.
O tom, že o liberálnych voličov je zo strany SF skutočný záujem, svedčí aj rétorika jeho predsedníčky. Netají, že práve jej strana chce obsadiť stredový priestor a podobne ako ANO hovorí o strednej vrstve a modernej spoločnosti. Očakáva teda, že voličov aliancie môže osloviť aj podobným slovníkom, na ktorý boli doteraz zvyknutí.
Nie je však ešte úplne samozrejmé, že sa bývalí voliči ANO rozhodnú pre niektorú z existujúcich politických strán. Naopak, je veľmi pravdepodobné, že časť z nich, na základe svojho sklamania, na politiku úplne zanevrie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:03