StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

20.05.2003, 00:00
MF DNES
Je to nevídané, ale je to tak. Víťazom slovenského referenda o vstupe do EÚ nie sú Slováci ani ich politici, sú to elektronické médiá. Keby ich nebolo, je dosť možné, že by sa plebiscit skončil, rovnako ako rad predchádzajúcich, krachom a tentoraz aj medzinárodnou hanbou. Keď začalo byť jasné, že účasť nie je päťdesiatpercentná a referendum by tak nemuselo byť platné, do boja zasiahli médiá. Príďte voliť! bolo ich hlavnou výzvou, ktorá toto referendum rozhodla. Slovensku to tentoraz ešte prešlo. A to aj napriek neúspešnej, sfušovanej a plytkej kampani plnej škandálov, ktoré vyvolávali skôr krčenie ramien než presvedčenie ísť k urnám.
(Bolo to len tak tak, Michaela Prokopová, 19. 5.)

Právo
Slováci, a vlastne všetci proeurópania, to majú úspešne za sebou: referendum o vstupe do EÚ je platné. Je to príjemné prekvapenie, únii povedalo áno 92 percent zúčastnených voličov. Pre Česko pritom môže byť poučná predovšetkým schopnosť predsedov všetkých parlamentných strán dosiahnuť dohodu -- spoločne podporili európsky krok bez ohľadu na akékoľvek protichodné stranícke záujmy, ideologické zamerania i minulé rozpory.
(Čím Slovensko príjemne prekvapilo, Ivan Vilček, 19. 5.)

La Libre Belgique
Neúspech referenda by síce neohrozil vstup Slovenska do EÚ, pretože členstvo môže schváliť aj parlament, bol by však ponížením vlády a v Bruseli, Paríži či Berlíne by oživil syndróm čiernej ovce, ktorého sa Slovensko dlho nemohlo zbaviť. Slováci päť rokov po tom, ako sa zbavili autokratického premiéra Vladimíra Mečiara, však znovu dokázali svoju vyspelosť.
(Slováci potvrdili svoju zrelosť, 19. 5.)

Magyar Nemzet
Na piaty pokus bolo referendum na Slovensku konečne úspešné. K spokojnosti politikov okrem toho prispel aj pomer kladne hlasujúcich voličov. Z podrobných výsledkov plebiscitu vyplýva, že úspešný bol najmä v tých regiónoch, kde so Slovákmi spolu žijú aj menšiny, napríklad v Bratislavskom a v Košickom kraji. V etnicky prakticky čistých krajoch, ako sú trenčiansky alebo žilinský, účasť nedosiahla nadpolovičnú väčšinu.
(Referendum úspešné, 19. 5.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 13:21