StoryEditor

Komentár HN: Upratovanie v mene hodnôt

06.06.2006, 00:00
Slobodní chcú presadiť politické reformy. Jednou z nich je prijatie ústavného zákona o etike ústavných a verejných činiteľov. Ešte predtým sa rozhodli poupratovať pred vlastným prahom a "neetického" Branislava Opaterného vypoklonkovali z kandidátky.

Slobodní chcú presadiť politické reformy. Jednou z nich je prijatie ústavného zákona o etike ústavných a verejných činiteľov. Ešte predtým sa rozhodli poupratovať pred vlastným prahom a "neetického" Branislava Opaterného vypoklonkovali z kandidátky. Tomuto kroku predchádzala Opaterného "slobodná" kariéra hodná rýchlokvasenej hviezdičky popmusic. Na začiatku do strany nalial pár miliónov a stal sa jej podpredsedom. Po necelých troch rokoch fungovania strany prišiel o funkciu a vypadol z kandidátky. Teraz môžu Martinákovej verní čakať už len na moment, kedy vypadne aj zo strany, prípadne mu trochu pomôcť. Návod sa dá čítať v stanovách, podľa ktorých člen strany je vylúčený, ak "svojím konaním závažným spôsobom poškodil dobré meno Slobodného fóra".
Na dobrom mene si slobodní obzvlášť zakladajú. Napríklad na tom, akí sú transparentní v oblasti financovania strany. Je isto len zhoda náhod, že doteraz neodpovedali na jednoduchú otázku - čím Martináková a spol. ručia za bankový úver na predvolebnú kampaň. Rovnako je nefér, že sa novinári stále pýtajú na výročnú správu slobodných za minulý rok. Práve odpovede na nepríjemné otázky deklasujú Martinákovej rétoriku o transparentnosti, ktorou sa dlho snažila profilovať ako zrkadlo vládnej SDKÚ-DS. Keď hovorí o financovaní strany, akoby sme počuli Mikuláša Dzurindu - postupujeme v súlade so zákonom, vec považujeme za uzavretú.
Pár týždňov pred voľbami zúri v Slobodnom fóre hodnotový konflikt. Ako inak, slobodní sú strana založená na hodnotách. Treba len dodať, že v tomto prípade ide najmä o hodnoty majetkové.
Opaterný skončil a kormidlo preberá iná skupinka. Kruh sa uzatvára. Aktéri hry ostávajú rovnakí, len si zmenili náplň práce. Juraj Puchý už nehovorí za bezpečnostný úrad, Peter Lukeš zas nefiguruje na skupinkových zoznamoch a Zuzana Martináková už neodchádza zo strany kvôli hodnotám a kritike premiérových mocenských ambícií. Kvôli hodnotám a mocenským ambíciám upratuje na kandidátke.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:25