StoryEditor

Ani médiá, ani peniaze

Bude to pomaly sto dní, čo prezident vymenoval vládu. Tak ako všetky ostatné, usilovne pracuje na tom, aby na seba presmerovala všetky mocenské vektory. Vymenila ľudí v štátnych firmách a organizáciách a najnovšie si zobrala do hľadáčika verejnoprávne médiá.
Premiér je totiž za silnej asistencie strany SNS nespokojný s "úrovňou spravodajstva." Sama Anna Belousová tvrdí, že SNS a jej osobu novinári očierňujú, a to dokonca aj v čase, kedy ešte strana nemala možnosť dokázať, že to so Slovenskom myslí dobre.
Nadchádzajúci "audit verejnoprávneho spravodajstva" naznačovalo už dianie bezprostredne po voľbách: Najskôr vystúpenie Jána Slotu v Slovenskej televízii, kde v povolebnej debate hrubo napadol moderátora len kvôli tomu, že si dovolil provokatívnu otázku. Asi bol pán Slota presvedčený, že je to práve on, kto rozhoduje o kvalite a nekvalite novinárskych otázok. Potom slová samotného premiéra Roberta Fica v parlamente na adresu svojho predchodcu Mikuláša Dzurindu: "Mali ste v rukách moc, peniaze a médiá, a predsa ste voľby nevyhrali." Z tohto je úplne jasné, čo si premiér o médiách myslí.
Ak však vymení ľudí vo vedení STV a Slovenského rozhlasu, neznamená to automaticky kvalitné spravodajstvo. Na to totiž okrem peňazí treba aj systematickú prácu, reštrukturalizáciu a školenie redakcií. Skôr to nahrá súkromným médiám, neviazaným na parlamentné pohyby.
Za krivdou jednej koalície v srdci Európy stojí strach. Nemá totiž médium, na ktoré sa môže spoľahnúť. Veď vládne strany nedisponujú ani prevahou v Rade STV a Rade SRo. Je to tá istá koalícia, ktorej ministri bez konzultácie s centralistickým vládcom Robertom Ficom radšej nedávajú dôležité vyhlásenia. Tá istá, ktorá si myslí, že médiá sú plné skorumpovaných a zaujatých novinárov - kapitalistov, čo "idú po nich." Len preto, že plnia jednu zo svojich hlavných funkcií a poukazujú na množstvo problémov a možných problémov. Zlepšovanie spravodajstva a lá Fico preto znamená: Vy budete hovoriť to, čo sa páči nám.

Juraj Danielis, zástupca šéfredaktora, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:04