StoryEditor

V Česku bude plieskať nový bič

01.12.2005, 23:00

Aj keď charakteristika "revolúcia v práve" je zrejme trochu prisilná, isté je, že čerstvo schválený nový český Trestný zákon prináša so sebou toľko zmien, koľko sa u našich susedov v tejto oblasti legislatívy neudialo za posledných štyridsať rokov. Medzi trestnými činmi sa objavuje dotačný podvod, počítačové pirátstvo, sexuálne obťažovanie i neposkytnutie pomoci obetiam dopravnej nehody. Všetci tí, čo s novou normou prídu do styku, si však budú musieť poriadne vysúkať rukávy, ak ju budú chcieť aplikovať -- má totiž 114-tisíc slov, a to znamená, že je dvakrát taká dlhá ako napríklad európska ústava. Ale kým o európskom dokumente sa diskutovalo pomerne podrobne, Trestný zákon vznikal len v pomerne úzkom okruhu legislatívnych odborníkov z vlády či parlamentu a jeho konečná podoba je pre verejnosť novinkou. Možno preto predpokladať, že novelizácia niektorých detailných ustanovení nedá na seba dlho čakať, v kvalite nových zákonných noriem si českí ani slovenskí zákonodarcovia nemajú čo vyčítať. Zásadné veci sú však už jasné.
Novinkou je zníženie trestnej zodpovednosti mladistvých osôb z 15 na l4 rokov, ako je to v susedných štátoch -- na Slovensku, v Nemecku i Rakúsku -- už dávnejšie bežné. I český parlament tak reaguje na čoraz väčší počet detí, ktoré sa dopúšťali trestných činov, ale boli prakticky beztrestné. Podpora verejnosti v tomto smere existuje. Už viac rozpakov asi vzbudí rozlišovanie tvrdých a mäkkých drog, i s úmerným rozlíšením trestov za ich výrobu či predaj. Pritom podľa výročnej správy Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť je Česká republika už dnes na prvom mieste v štátoch EÚ v počte mladých ľudí, ktorí ročne drogu vyskúšajú. Pred dvoma rokmi šlo o 5,9 percenta osôb vo vekovej kategórii 15 až 34 rokov. Porovnateľná hodnota na Slovensku je 1,9 percenta, v USA -- 2,5 percenta. Napriek tomu teda v ČR dochádza k redukcii postihu. Za pestovanie marihuany na vlastnú potrebu nebude trest väčší ako pol roka. Krajinou drogovej turistiky, za akú sa považuje Holandsko, sa vraj Česko ani tak nestane. Hlavný koordinátor Trestného zákona Pavel Šámal ubezpečuje, že na trestnosti obchodovania s drogami sa nič nezmení.
Ďalším prvkom liberalizácie českého Trestného zákona sa stáva inštitút domáceho väzenia, ktorý bude možné využiť v menej závažných prípadoch. Výpočet ustanovení o miernejšej kvalifikácii niektorých doterajších trestných činov sa tým však nekončí. Po novom už eutanázia nebude vraždou a zákon ani nestanovuje dolnú sadzbu postihu. Inými slovami, za pomoc pri usmrtení nevyliečiteľne chorého človeka by páchateľ za istých podmienok mohol dostal len podmienečný trest. Kresťanskí demokrati, hoci sú vládnou stranou, kvôli tomu hlasovali proti Trestnému zákonu.
Na rozdiel od toho sprísňuje sa kvalifikácia v oblasti detskej pornografie. Ak štát doteraz trestal len jej výrobu a predaj, od januára 2007 sa už trestného činu dopustí každý, kto by si ju uschovával. V tejto súvislosti sa asi veľa kritikov neobjaví, zato zákaz zverejňovania záznamov uskutočnených skrytou kamerou bude tvrdším kalibrom, napriek ubezpečovaniu tvorcov zákona, že nejde o ťaženie proti novinárom. Konkrétna súdna prax totiž môže ukázať, že oň ide.
Na novom českom Trestnom zákone vidieť, že jeho autori sa inšpirovali v cudzine, čo samo osebe nie je zlé. Ako sa však podarí "mix" s národnými podmienkami, sa ešte len ukáže. Ale vysoká kriminalita a jej nové podoby si nový prístup vyžadujú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 12:11