StoryEditor

Dokázať to bude ťažké

17.04.2007, 00:00

Slovensko neuznáva dohodu o podpore a vzájomnej ochrane investícií medzi Slovenskom a Českou republikou, ktorá bola podpísaná ešte za existencie federálneho Česko-Slovenska. A to sa zdá, že je najväčším problémov právnickej kancelárie, ktorá zastupuje najväčšiu mliekarenskú spoločnosť v Čechách - Madetu, ktorá sa preslávila listériou vo svojom syre. Českí právnici dokonca argumentujú, že ani neexistuje žiadna iná dohoda, ktorá by túto jedinú nahradila. Štyria slovenskí právnici, ktorých sme náhodne oslovili, v tom žiadny problém nevidia, keďže existujú nadnárodné zmluvy o ochrane investícií a navyše už jeden spor o 25 miliárd medzi ČSOB a Slovenskom riešila arbitráž. Tá však trvala sedem rokov a išlo o tisíckrát vyššiu hodnotu, ako v spore o syr.
Je možné, aby právnická kancelária v Čechách nevedela o tejto možnosti? Určite nie. Medzinárodná arbitráž si však vyžaduje omnoho viac času a prostriedkov. Navyše dôkazné bremeno leží na českej strane. A obzvlášť pri potravinách, ktoré podliehajú skaze veľmi rýchlo, bude veľmi ťažké spochybniť nálezy slovenského úradu verejného zdravotníctva. Ten totiž našiel väčšie množstvo baktérií nielen pri jednej, ale aj pri opakovanej analýze. Aj keď českí kolegovia vo svojom rozbore nezistili nič, predsa len stačí aj jedna vzorka na to, aby sa život človeka dostal do ohrozenia. Právnici sa zhodujú, že ak súd bude, tak to bude spor o dôkazoch. A ťažko sa bude dokazovať, že sa baktérie mohli dostať do potravín mimo závodu mliekarní, a teda že je za to zodpovedná buď logistická spoločnosť alebo maloobchodný reťazec.

Radko Kuruc, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 06:22