StoryEditor

Kovboji nemilujú ženy

14.12.2005, 23:00
Neexistuje nič mužnejšie než predstava Divokého Západu a mužov v sedlách koní ošľahaných vetrom ženúcich pred sebou stáda kráv. Machizmus vo svojej najčírejšej podobe dodnes prežíva v kolektívnej pamäti Američanov rovnako ako aj v reklamných kampaniach cigaretových koncernov.

Neexistuje nič mužnejšie než predstava divokého západu a mužov v sedlách koní ošľahaných vetrom ženúcich pred sebou stáda kráv. Machizmus vo svojej najčírejšej podobe dodnes prežíva v kolektívnej pamäti Američanov rovnako ako aj v reklamných kampaniach cigaretových koncernov. Úder tomuto symbolu čírej mužskosti zasadzuje film Brokeback Mountain, ktorý získal až sedem nominácií na Zlatý glóbus. Film zobrazuje milostný príbeh dvoch kovbojov. Tí nemilujú ženy, ako to býva zvykom vo filmoch z tohto prostredia, ale seba navzájom.
Americká kultúra je presiaknutá nostalgiou za kovbojskými časmi, veď aj samotný prezident každú voľnú chvíľu využíva na to, aby si na ranči navodil atmosféru minulých čias. Speváci country hudby sa svojou popularitou vyrovnajú hviezdam populárnej hudby, súčasťou machistickej kultúry je aj takmer neobmedzený predaj zbraní, považovaný za jednu zo základných slobôd.
Američania však majú aj istý problém. Krajina má takmer najvyššiu mieru religiozity na svete. To sa prejavuje aj na jej politike a nevraživosti k niektorým témam a menšinám. Špeciálne neznášanou skupinou sú homosexuáli. Spojiť homosexuálov a kovbojov do jediného filmu je vtipná skratka, ktorou sa dá nevraživosť zasiahnuť v jej jadre. Sedem nominácií na cenu, ktorá je hneď po Oscaroch najprestížnejšia, dáva tomuto filmu potrebnú publicitu a silu provokovať. Patrí k podobným udalostiam, ako keď počas studenej vojny nemecký pilot Mathias Rust pristál na svojom maličkom lietadielku uprostred Červeného námestia. Mocní a bigotní sa najviac boja tých, ktorí ich dokážu zosmiešniť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 13:11