StoryEditor

Komentár HN: Poslanci nie, Simon áno

28.04.2006, 00:00

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon sa naštval. Už nedokázal zniesť, že obchodníci bez ostychu ignorujú kontroly jeho inšpektorov a stále ponúkajú spotrebiteľom smradľavé mäso. Niekedy jeho arómu likvidujú aj namáčaním do marinády alebo grilovaním. Obchodníci sa bránia, že oni nič, veď to zlyhal len ľudský faktor, prípadne dodávateľ. A tak minister zamestnal prokuratúru, ktorej adresoval trestné oznámenia. Aby príslušné orgány toho "faktora" v Tescu a Terne vypátrali, usvedčili a napokon aj potrestali. Lebo za takéto prešľapy nezodpovedá len firma, ale aj jednotlivci, ktorým hrozí nepodmienečný trest odňatia slobody. Správne. Veď za každým ľudským zlyhaním je konkrétny človek. Len obchodným reťazcom a ich hovorcom to akosi nedochádza a verklíkujú si svoje.
Ľudský faktor úradoval aj v parlamente, keď jeho politické grémium už neodporučilo v tomto volebnom období prerokovať a prijať novelu zákona o potravinách, o ktorej Simon hovorí niekoľko mesiacov. Mala sprísniť sankcie za zlyhanie ľudského faktora u predajcov a výrobcov potravín a po trojnásobnom, hrubom porušení predpisov aj umožniť zatvorenie predajne. To by sa totiž poslanci museli pred voľbami ešte trochu ponamáhať. Zísť sa a pracovať, na čo však už nemajú vôľu. Za toto zlyhanie pykať nebudú, ale spotrebitelia možno áno, hoci aj politici k nim patria.
Ani minister však pri svojej snahe chytiť v obchodoch páchateľa, ktorý aj jemu nedávno ponúkol smradľavé mäso, neobíde len tak. Ministrovanie totiž končí podobne, ako začal. Vtedy podal trestné oznámenia týkajúce sa obchodovania s drevom, teraz s potravinami. Vtedy bolo krátko po voľbách, teraz je pred nimi. Politické dôvody svojich pohnútok Simon odmieta. Svoj ľudský faktor však ani on zaprieť nemôže.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:28